Onlangs mocht Verloop Drukkerij het koninklijke predicaat in ontvangst nemen. In 1921 begonnen timmermanszonen Jan en Kees Verloop in een schuurtje hun eerste drukkerij. Gedurende het 100-jarig bestaan heeft het familiebedrijf zich staande weten te houden in een veranderende wereld: de tweede Wereldoorlog, opkomende industrialisatie, automatisering, digitalisering en onlangs kwam daar de coronapandemie bij. Hoe boden ze alle uitdagingen het hoofd? Door mee te blijven bewegen.
Impact digitalisering op Verloop Drukkerij
Als iets om meebewegen vroeg, dan was het wel de opkomst van de digitalisering tientallen jaren terug. Net als bij andere drukkerijen heeft dit zijn impact op Verloop Drukkerij gehad. Naast de automatiseringsvoordelen voor de drukkerij zelf, betekende het dat steeds meer organisaties vaker kozen voor digitale communicatie en minder voor drukwerk. Voor Verloop Drukkerij geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Drukkerij Goud werd overgenomen. Een partij die alles al digitaal deed. Verloop ontwikkelde zich meer en meer als digitale partner en combineert druk- en printwerk met digitale toepassingen. Denk aan website-ontwikkeling, abonnementenbeheer en later ook e-learnings, die weer aansloten bij de niche-markt waarop Verloop zich besloot toe te leggen: die van wetboeken en proefschriften. Gertjan Kleinbloesem, operationeel directeur bij Verloop: “Wij hebben adviseurs die het traject van A tot Z begeleiden. Ze helpen bij de start en dus het opzetten van het proefschrift tot en met het afleveren hiervan. Dit beslaat soms wel een periode van meerdere maanden. Als Verloop bieden wij dus toegevoegde waarde op het hele proces dat veel verder gaat dan alleen het drukwerk.”
Meebewegen nog steeds erg noodzakelijk
Meebewegen is momenteel actueler dan ooit. Het zijn voor drukkerijen zeker geen makkelijke tijden met de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne met grondstoftekorten en prijsstijgingen als gevolg. Ook Verloop Drukkerij voelt dit. “Voor de vierde keer in een jaar tijd worden de papierprijzen verhoogd. En dan hebben we het niet over lage percentages. We praten over verhogingen die variëren tussen de 5 en 20%. Inmiddels is papier echt duur geworden. Naast dat we proefschriften en wetboeken drukken, verzorgen wij het drukwerk van diverse periodieken. Hiervoor geven wij onze klanten vaak een prijs af voor een jaar vooruit. Maar die prijs is een maand later al totaal niet realistisch meer. Bovendien zijn veel van onze klanten afhankelijk van donaties en lidmaatschappen. Ze kunnen niet zomaar meer geld ophoesten. Dus ook hier zoeken we telkens naar manieren om klanten te behouden, door hen stabiele prijzen te bieden. Om die reden hebben we het nodige aan papier ingekocht en opgeslagen op elk onbenut plekje binnen de drukkerij.”
Chemie uit de drukkerij
Het klimaatakkoord en de doelstellingen die bedrijven voor 2030 en 2050 behaald moeten hebben, vragen óók van bedrijven dat ze meebewegen. Een verplichting die natuurlijk ook de organisatie zelf wat oplevert. Duurzamer omgaan met energie en grondstoffen is wat klanten graag zien én waarmee je als bedrijf kosten kunt besparen. “We doen wat we kunnen. Onze machines zijn energievreters. Onlangs hebben we een nieuwe machine in gebruik genomen, die maar liefst vijf oude machines vervangt. Daarnaast kijken we momenteel naar mogelijkheden om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Maar waar we echt verschil maken, al jaren lang, is de chemie uit de drukkerij halen. Zo hebben we nu chemievrije platen, gebruiken we bio-inkten en drukken we alcoholvrij. Deze stappen zijn goed voor mens – onze medewerkers – en milieu. Papierrecycling is voor ons zo vanzelfsprekend; dat doen we al heel lang. Het levert ons ook weer wat op: we krijgen er geld voor en het is ons er natuurlijk alles aan gelegen ons steentje bij te dragen om de papierschaarste terug te dringen. Als we allemaal recyclen dan komt het vanzelf weer onze kant op. En last but not least, dragen we bij door aan CO2-compensatie te doen met de adoptie van een bos. Daarvan wordt telkens één boom in Nederland geplant en twee in buitenlandse projecten, zoals Ghana. Dat zorgt weer voor werkgelegenheid aldaar en zo dragen wij ook nog eens bij aan de Sustainable Development Goal die beoogt armoede de wereld uit te helpen.”
Lees ook: Drukwerk dat je kunt aanraken, voelen, ruiken en horen