Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

VANG lanceert handboek Kwaliteit Oud Papier en Karton

25 januari 2024 werd door VANG tijdens het eerste PMD en OPK congres het Handboek Kwaliteit OPK (oud papier en karton) gelanceerd. Het recyclen van oud papier en karton is van groot milieubelang. Papierrecycling bespaart energie en vermindert de uitstoot van broeikasgassen in vergelijking met het verbranden van oud papier en karton. Bovendien zijn oud papier en karton waardevolle grondstoffen en daarom is het in belang van de hele papierketen dat het effectief wordt verwerkt. Het handboek geeft o.a. gemeenten en afvalbeheersorganisaties handvatten hoe zij effectief de inzameling kunnen regelen en bewoners kunnen betrekken en motiveren hun eigen rol daarin te pakken. Daarnaast geeft het handboek met cijfers, feiten én (ontkrachte) fabels een mooi inzicht in de OPK-keten waarbij iedere schakel een rol van belang speelt.

Oud papier is een belangrijke grondstof voor de productie van nieuw papier en karton. Meer dan 86% van het nieuwe papier wordt gemaakt van gerecyclede  papiervezels. Door oud papier en karton apart in te zamelen en te recyclen, is er minder behoefte aan nieuwe grondstoffen. Een papiervezel kan namelijk tot wel 25 keer gerecycled worden. Daarnaast draagt papierrecycling bij aan het vastleggen van CO2 in het papier, wat gunstig is voor het klimaat.

Handvatten betere en hogere OPK inzameling

Hoewel de gescheiden inzameling van OPK in Nederland al jarenlang plaatsvindt, bestaat nog steeds 19% van het huishoudelijk restafval uit recyclebaar oud papier en karton. Het gevolg is dat dit oud papier en karton wordt verbrand, terwijl het ook gerecycled had kunnen worden. Het Handboek Kwaliteit OPK geeft handvatten aan gemeenten om samen met hun inwoners te zorgen voor betere en hogere inzameling van dit oud papier en karton.

Feiten en fabels oud papier en karton

Het handboek behandelt eveneens een aantal (hardnekkige) fabels en zet ze tegenover de daadwerkelijke feiten. Zoals dat het recyclen van oud papier en karton niet milieuvriendelijk is, omdat het veel water en energie kost. Het feit is dat het nog steeds veel duurzamer is dan het produceren van nieuw papier uit verse vezels. Een andere fabel dat je beter oud papier en karton kan verbranden, omdat dit energie oplevert, wordt eveneens ontkracht. Papierrecycling is duurzamer, vanwege het feit dat verbranding voor meer uitstoot zorgt.

Het Handboek Kwaliteit OPK van VANG is interessante materie voor iedereen die meer inzicht wil hebben in de kringloop van papier en karton en het belang van papierrecycling. Iedereen kan duurzame stappen zetten: van producent tot consument en de gemeente heeft daarin een belangrijke, verbindende rol.

 

 

Papier & Karton

5 februari, 2024

Verder lezen

verpakking papieren tas

Experts verwachten meer papier in verpakkingsmateriaal

Experts verwachten meer papier in verpakkingsmateriaal. Dit meldt Aquapak in een onlangs gepubliceerd onderzoeksrapport.

22 mei, 2023

bos met mens en dier

De wereld van Papier & Karton in animatie

Drie animaties nemen je mee in de wereld van papier & karton.

27 oktober, 2022

duurzaamheid verpakking voedsel

Totaal factoren bepaalt duurzaamheid verpakking

Een nieuwe tool helpt om diverse factoren tegen af te wegen om tot duurzame voedselverpakkingen te komen.

10 januari, 2023

Logo Papier & Karton diapositief PNG