Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Schoon en droog oudpapier is de norm

Door Hielke van den Brink

De Scheidingswijzer Papier en Karton helpt bij het maken van duurzame keuzes

Wist je dat 90% van het nieuw op de Nederlandse markt gebrachte papier en karton wordt ingezameld en gerecycled? Als directeur van de stichting Papier Recycling Nederland (PRN) word ik enthousiast over de indrukwekkende recyclingresultaten in Nederland. We zijn koploper papierrecycling. Daar mogen we trots zijn! Toch zijn er verbeteringen mogelijk.

In opdracht van PRN wordt geregeld onderzoek gedaan naar de vervuiling in het huishoudelijk papier en karton. Deze vervuiling bestaat onder meer uit kunststoffen, vocht, vet, drankenkartons, geplastificeerd papier en/of pizzadozen met etensresten. De vervuiling neemt jaarlijks toe en dat is ongewenst. De toegenomen vervuiling leidt tot hogere verwerkingskosten en zorgt ervoor dat er minder recyclebaar papier en karton overblijft. Waardevolle grondstoffen gaan verloren door vocht, vet en etensresten in het oudpapier. Ik maak me behoorlijk zorgen om de vervuiling en ben blij dat we met PRN een nieuwe scheidingswijzer hebben gemaakt om deze vervuiling tegen te gaan.

Scheidingswijzer Papier en Karton

De Scheidingswijzer Papier en Karton helpt bij het bepalen welke producten wel en niet bij het oudpapier mogen. De Scheidingswijzer is in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal tot stand gekomen. Met de Scheidingswijzer Papier en Karton wil PRN mensen bewust maken van en stimuleren bij te dragen aan een schone en droge stroom oudpapier. Met zo’n stroom is optimaal hergebruik van oudpapier mogelijk en kan de papierkringloop worden gesloten. Zo realiseren we een circulaire economie in Nederland.

Een schone, droge stroom oudpapier is niet alleen vanuit het oogpunt van duurzaamheid van belang. Papierrecycling is ook economisch van groot belang. Nederlandse papierfabrieken zijn voor hun productie afhankelijk van voldoende aanvoer van schoon en droog oudpapier. Dit ingezamelde papier is de belangrijkste grondstof voor nieuw papier.

De belangrijkste boodschap van de Scheidingwijzer Papier en Karton is: alleen schoon en droog papier en karton mag bij het oudpapier. Dat betekent dat het grotendeels vrij moet zijn van productresten zoals voedsel, vloeistoffen, andere materialen dan papier. Het recyclingproces wordt overigens niet verstoord door kleine materiaalonderdelen als kunststof tape of vensters. Dat geldt eveneens voor voedselverpakkingen met een paar kleine vlekken of kruimels. Ook dat papier en karton mag bij het oudpapier. Op de Scheidingswijzer Papier en Karton en de websites van PRN en Milieu Centraal staat duidelijk wat wel en juist niet bij het oudpapier mag. Op korte termijn presenteert PRN ook nog een animatiefilmpje waarin we wijzen op het belang van een schone en droge stroom oudpapier. Kijk voor meer informatie op www.afvalscheidingswijzer.nl en www.prn.nl.

Hielke van den Brink is al jarenlang werkzaam binnen de recyclingsector. Sinds 2016 is hij directeur van PRN, de collectieve uitvoeringsorganisatie van producentenverantwoordelijkheid voor niet-verpakkingen van papier en karton, en daarnaast bestuurslid van het Informatiecentrum Papier en Karton. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hielke van den Brink

20 april, 2022

Verder lezen

perceptie versus realiteit, de roze bril

Perceptie versus realiteit in de grafische en papierindustrie

Blog van Brecht Grieten, directeur KVGO, over de perceptie van papier en karton versus de realiteit.

27 september, 2022

Papieren boek: beter tekstbegrip headerbeeld meisje voor boekenkast

Papieren boek: beter tekstbegrip en meer leesplezier

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die papieren boeken lezen, teksten beter begrijpen dan leerlingen die digitaal lezen.

2 november, 2022

lespakket papier & karton

De scholen zijn weer begonnen! Tijd voor het lespakket Papier & Karton

Tijd voor de leukste lessen van dit schooljaar met het lespakket over Papier en Karton.  

7 september, 2021

Logo Papier & Karton diapositief PNG