Folder Natuurlijk Papier & Karton

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Scholieren van nu zijn je collega’s van de toekomst!

Door Maroesja Kuut

Het Informatiecentrum Papier & Karton (IPK) heeft als missie de duurzame aspecten van papier en karton zo breed mogelijk uit te dragen. Om hieraan bij te dragen zetten we verschillende middelen en kanalen in. Maar een heel belangrijk middel dat we tot nu toe redelijk onbenut hebben gelaten, dat zijn al die mensen die werkzaam zijn in de keten. En laten dat nu de beste ambassadeurs zijn die we kunnen wensen!

Toen ik anderhalf jaar geleden startte bij het IPK en kennis mocht maken met de diverse bedrijven die actief zijn binnen de sector, viel mij direct op hoe warm je wordt ontvangen. Waar ik ook kom, ik word overal uitgebreid rondgeleid en de mensen die ik spreek, raken niet uitgepraat over hun werk. Best bijzonder. Want als je scholieren vraagt naar wat zij later willen worden, zijn er een aantal beroepen die steevast populair zijn. Bij jongens staat profvoetballer op nummer één en bij meisjes is dat juf. Andere populaire beroepen zijn dokter, dierenarts, brandweerman of politieagent.

Heb je ooit een kind horen zeggen: ik word oudpapierondernemer, adviseur recycling, procesoperator, directeur van de papierfabriek of grafisch ondernemer? Nee. Ze kennen deze mooie beroepen nog niet. Dat kan veranderen als wij – iedereen werkzaam binnen de keten – die leerlingen in een gastles op school vertellen en laten zien hoe leuk ons werk is. Het is niet voor niets dat de vele professionals in onze sector al jarenlang bij dezelfde werkgever in dienst zijn. Die trots over jouw werk kun je mooi delen wanneer je wordt gevraagd op de school van jouw (klein)kind, neef, nicht, buurmeisje of -jongen te komen vertellen je werk.

De grootste ambassadeur van ons vakgebied ben jij!

Voor leerkrachten en scholieren hebben we al even terug een lespakket ontwikkeld. Dit jaar vulden we dat aan met een folder Natuurlijk Papier & Karton, de poster Kringloop Papier & Karton en een Powerpoint passend bij een verhaal over papier en karton. Op dit moment wordt daarnaast ook nog eens gewerkt aan een serie animaties De wereld van Papier & Karton. De eerste over duurzaamheid en recycling staat al online.

Met een goed verhaal voor de klas

Al deze middelen voor leerkrachten en leerlingen, zijn ook prima in te zetten voor een gastles over een van de vele beroepen binnen de papierketen. Dus wie door (klein)zoon, (klein)dochter, neef, nicht, buurjongen- of meisje op school wordt gevraagd te vertellen over zijn of haar beroep hoeft niet met lege handen aan te komen. Het IPK helpt graag mee om met een goed verhaal voor de klas te staan. Leuk om te doen, én nuttig, want wie weet werf jij met jouw verhaal een nieuwe toekomstige collega!

Ben je net zo enthousiast als ik, check dan onze flyer voor medewerkers waarin we alles op een rijtje hebben gezet en deel deze gerust met al je collega’s!

PS: Ga je een gastles geven? Dan zou ik het heel leuk vinden om te horen (en eventueel te zien) waar je bent geweest en hoe het is gegaan.

Maroesja Kuut is operationeel manager bij het Informatiecentrum Papier & Karton

 

Maroesja Kuut

Maroesja Kuut

8 november, 2022

Verder lezen

De scholen zijn weer begonnen!

Tijd voor de leukste lessen van dit schooljaar met het lespakket over Papier en Karton.  

7 september, 2021

Van volle papierbak naar speelgoed

Diverse mallen maken van een oude kartonnen doos speelgoed.

14 september, 2021

‘Meer techniek dan een verkeersvliegtuig’

Blog van Jan Pille en Rutger van Dijk van VNP over arbeidsmogelijkheden bij papier- en kartonfabrieken

14 juli, 2022