Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Scholencampagne Informatiecentrum Papier & Karton

Het Informatiecentrum Papier & Karton (IPK) lanceerde deze week een scholencampagne ‘papier en karton in de klas’. Zo’n 650 basisscholen in Nederland ontvangen een gepersonaliseerde schoolkrant op de mat met daarin allerlei wetenswaardigheden over papier en karton. De campagne is bedoeld om kinderen uit groep 7 en 8 bewust te maken van de duurzame eigenschappen van papier en karton. Het IPK helpt scholen met allerlei lesmateriaal om het leerkrachten zo makkelijk mogelijk te maken een aantal leerzame en vooral leuke lessen te verzorgen.

De scholencampagne papier & karton is gevormd rond het gratis, digitale lespakket dat het IPK eerder ontwikkelde in samenwerking met KlasseTV. Dit lespakket omvat vier video’s waarin presentatrice Anne Appelo de leerlingen uit groep 7 en 8 meeneemt op digitale excursie. Ze bezoekt een oudpapieronderneming, een papierfabriek, een drukkerij en ze onderzoekt waar we in ons dagelijks leven papier tegen komen; eigenlijk overal wel. Naast de video’s voorziet het lespakket in een quiz en opdrachten die bijdragen aan de ontwikkeling van diverse vaardigheden, zoals onderzoeken, samenwerken en creatief en oplossingsgericht denken.

Gepersonaliseerde kringloopposter

Speciaal ten behoeve van de scholencampagne papier & karton en aansluitend op het lespakket ontwikkelde het IPK een kringloopposter om in de klas op te hangen en te bespreken met de leerlingen. De basisscholen die de schoolkrant ontvangen, kunnen met een speciale link de poster met daarin de naam van de school geprint, aanvragen.  De folder die het IPK vorige maand uitbracht is eveneens een ondersteunend middel voor in de klas. Het geeft eenvoudig weer waar papier duurzaam is, wat hernieuwbaar betekent en dat papier voornamelijk van oud papier wordt gemaakt. Lezen en leren van papier beklijft wijzen diverse onderzoeken uit. De folder versterkt daarmee het lerend vermogen van de leerlingen.

Spreekbeurtpakket

De materialen zijn ook prima geschikt voor leerlingen om zelf mee aan de slag te gaan: om een werkstuk over te schrijven of om een spreekbeurt te houden. Op de site is een powerpoint te downloaden waarin de leerlingen hun spreekbeurt kunnen opnemen. Later dit jaar volgen er nog drie animaties als aanvulling op dit spreekbeurtpakket.

Gastlessen

Leerkrachten die de lessen over papier en karton liever uitbesteden, brengt het IPK graag in contact met De Bries die gastlessen kan verzorgen. In sommige gevallen neemt de gemeente de kosten voor rekening. Medewerkers van De Bries informeren graag over de mogelijkheden.

Leerkracht bovenbouw basisschool?

Ben je leerkracht van groep 7 en/of 8? En heb je interesse om in het schooljaar 2022-2023 met het thema Papier & Karton aan de slag te gaan in de klas? Vraag dan nu onze gepersonaliseerde poster aan via www.papierenkartonindeklas.nl.

Let op: de gepersonaliseerde poster wordt eenmalig verstrekt per school en alleen beschikbaar gesteld aan leerkrachten van het basisonderwijs. Deze actie loopt tot 5 december 2022.

Over de campagne

Concept, ontwerp en realisatie van de scholencampagne papier & karton is verzorgd door Drukkerij Jubels uit Amsterdam. De campagne bestaat uit een gepersonaliseerde schoolkrant die gefaseerd naar alle basisscholen in Nederland wordt verzonden. Daarnaast kunnen geïnteresseerde scholen een gepersonaliseerde kringloopposter aanvragen. De campagne is opgezet om scholen te stimuleren in het schooljaar 2022-2023 lessen over papier en karton in de klas te op te nemen.

Papier & Karton

15 juni, 2022

Verder lezen

Brievenbuspost gekleurd papier

PostNL en IPK: impact maken met papier en karton

PostNL Mail Nederland en het Informatiecentrum Papier & Karton (IPK) slaan de handen ineen om het duurzame verhaal over papier & karton onder marketeers, PostNL-partners en (sales)medewerkers van PostNL uit te dragen.

8 mei, 2023

Schaarste papier en karton

Tijdig bestellen is essentieel om op tijd papier en karton geleverd te krijgen.

6 december, 2021

Het gaat erom de impact op het milieu zo gering mogelijk te maken

Blog van Gerrit Jan Koopman directeur van de VNP en bestuurslid van het Informatiecentrum Papier en Karton.

1 november, 2021

Logo Papier & Karton diapositief PNG