Brochure Mythen & Feiten

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Schaarste papier en karton

Sinds de coronapandemie is het aantal online bestellingen enorm toegenomen. Daarnaast staat duurzaamheid op steeds meer agenda’s waardoor meer bedrijven kiezen voor papier en karton bij verpakken en verzenden. Het gevolg is dat de vraag naar papier en karton de afgelopen jaren flink is toegenomen.

Inzameling oud papier toegenomen

Gelukkig is het percentage gerecyclede oud papier en karton ook hoog. Hielke van den Brink, directeur van stichting Papier Recycling Nederland: “We recycleden in 2020 maar liefst 89% van het op de Nederlandse markt gebrachte papier en karton. 87% van het in Nederland geproduceerde papier en karton heeft oud papier als basis. De verhouding van het soort oud papier dat wordt aangetroffen bij de recycling is wel veranderd. Er zit nu verhoudingsgewijs veel meer (bruin) karton in het oud papier dan (wit) grafisch papier. Hierdoor is er minder oud grafisch papier beschikbaar voor marktpartijen die daar om vragen. De toegenomen vraag leidt tot prijsstijgingen. Toch is enige nuancering hier nodig. We hebben jarenlang een prijsdaling van het oud papier gehad. Het magazine ‘Marktberichten oudpapier’ rapporteerde in juli 2021 dat de prijsniveaus weer terug waren op het niveau van 2016.”

Tijdig bestellen

“In Nederland wordt nog steeds volop papier en karton geproduceerd”, stelt Rutger van Dijk van de Vereniging Nederlandse Papierfabrieken. Papierfabrieken leveren grote rollen papier en karton die vervolgens door verpakkingsbedrijven en drukkerijen weer worden gebruikt om hun orders te verwerken. Zij leveren op hun beurt weer aan de retailers of horecaondernemingen die hun bestellingen willen verzenden. “De papierfabrieken draaien al 24/7, waardoor opschalen niet zo eenvoudig is. Dit kan alleen door te investeren in extra machines. Naast de enorme investering spelen praktische zaken mee: vergunningen, grond, bouw of verbouwing van de fabriekshal én extra personeel. Meer dan ooit geldt dat tijdig bestellen essentieel is om op tijd papier en karton geleverd te krijgen.”

 

 

Papier & Karton

6 december, 2021

Verder lezen

Papier van suikerbieten

Crown Van Gelder komt met innovatief suikerbietenpapier

In samenwerking met Royal Cosun ontwikkelde papierfabrikant Crown Van Gelder (Velsen-Noord) papier op basis van 20 procent suikerbietenvezels: Crown Native. Het papier komt in januari 2021 op de markt.

7 oktober, 2020

Scheidingswijzer papier en karton

Nieuwe Scheidingswijzer Papier en Karton stimuleert circulaire economie

De Scheidingswijzer Papier en Karton helpt bepalen welke producten wel en niet bij het oud papier mogen.

30 september, 2021

Bedden van karton voor Olympische sporters

Bedden van recyclebaar karton passen binnen het duurzaamheidsconcept van de Olympische Zomerspelen.

22 juni, 2021