Folder Natuurlijk Papier & Karton

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Print versus digitaal

Uit onderzoek van TwoSides (TrendTracker Survey 2023) is gebleken dat 60% van de Europese consumenten gelooft dat elektronische communicatie beter is voor het milieu dan communicatie op papier. Toch laten digitale middelen helaas ook een ecologische voetafdruk achter. Meerdere factoren spelen een rol bij het bepalen van milieu-impact: gebruikte grondstoffen en het recyclingpercentage bijvoorbeeld.

Grondstoffen

Papier is een natuurlijk en duurzaam product. De belangrijkste grondstof, hout, wordt op een zorgvuldig gecontroleerde en duurzame manier verbouwd en geoogst. Zo duurzaam zelfs dat er elk jaar meer hout groeit dan dat er wordt geoogst (WUR). Grondstoffen uit digitale apparatuur, servers en stroomgeneratoren zijn vaak niet-hernieuwbaar en dus eindig. 

Recycling

Nederland is kampioen papierrecycling. Afgelopen jaren lag ons recyclingpercentage 10 tot 15% bóven het Europese percentage van 71,4%. Aan al het in Nederland geproduceerde papier wordt slechts 13% verse houtvezel toegevoegd, 87% bestaat uit gerecycled papier en karton. In 2019 werd in Europa 42,5% elektronische afval ingezameld voor recycling, wereldwijd lag dit percentage op slechts 17,4%. In 2019 was er 53,6 miljoen ton elektronisch afval over de hele wereld. Dat komt overeen met het gewicht van 350 cruiseschepen. En dan hebben we het over tastbaar afval. Het versturen van e-mails, informatie op websites, het hebben van socialmedia-accounts, het bewaren van foto’s in de cloud zorgt ook voor CO2-uitstoot. In deze reportage van Zapp wordt daar meer over verteld: De Dikke Data show.

Advertentie Word partnerSpecial Duurzaamheid Papier & Karton

Dit artikel verscheen in onze special Duurzaamheid Papier & Karton dat in de maand oktober in huis-aan-huisbladen door heel Nederland is opgenomen. Werk je als organisatie ook met papier en karton en wil met behulp van wetenswaardigheden en feiten  bijdragen aan bewustwording over papier en karton? Overweeg dan eens een partnership met stichting Informatiecentrum Papier & Karton. 

 

Papier & Karton

19 oktober, 2023

Verder lezen

samenwerken aan sterke papierketen

Met elkáár creëren we een circulaire samenleving

Blog geschreven door voorzitter Henk van Houtum: ‘met samenwerking dragen we allemaal bij aan een circulaire samenleving.’

25 september, 2023

Duurzaamheid in de papierketen: ‘Neem verantwoordelijkheid voor onze planeet’

VNP organiseerde 18 mei het Fibre Future Festival dat in het teken stond van duurzaamheid en gedragsverandering.

24 mei, 2022

NIEUW! Kringloopposter voor in de klas!

Basisscholen ontvangen een gepersonaliseerde schoolkrant met daarin allerlei wetenswaardigheden over papier en karton.

15 juni, 2022