Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Print versus digitaal

Uit onderzoek van TwoSides (TrendTracker Survey 2023) is gebleken dat 60% van de Europese consumenten gelooft dat elektronische communicatie beter is voor het milieu dan communicatie op papier. Toch laten digitale middelen helaas ook een ecologische voetafdruk achter. Meerdere factoren spelen een rol bij het bepalen van milieu-impact: gebruikte grondstoffen en het recyclingpercentage bijvoorbeeld.

Grondstoffen

Papier is een natuurlijk en duurzaam product. De belangrijkste grondstof, hout, wordt op een zorgvuldig gecontroleerde en duurzame manier verbouwd en geoogst. Zo duurzaam zelfs dat er elk jaar meer hout groeit dan dat er wordt geoogst (WUR). Grondstoffen uit digitale apparatuur, servers en stroomgeneratoren zijn vaak niet-hernieuwbaar en dus eindig. 

Recycling

Nederland is kampioen papierrecycling. Afgelopen jaren lag ons recyclingpercentage 10 tot 15% bóven het Europese percentage van 71,4%. Aan al het in Nederland geproduceerde papier wordt slechts 13% verse houtvezel toegevoegd, 87% bestaat uit gerecycled papier en karton. In 2019 werd in Europa 42,5% elektronische afval ingezameld voor recycling, wereldwijd lag dit percentage op slechts 17,4%. In 2019 was er 53,6 miljoen ton elektronisch afval over de hele wereld. Dat komt overeen met het gewicht van 350 cruiseschepen. En dan hebben we het over tastbaar afval. Het versturen van e-mails, informatie op websites, het hebben van socialmedia-accounts, het bewaren van foto’s in de cloud zorgt ook voor CO2-uitstoot. In deze reportage van Zapp wordt daar meer over verteld: De Dikke Data show.

Advertentie Word partnerSpecial Duurzaamheid Papier & Karton

Dit artikel verscheen in onze special Duurzaamheid Papier & Karton dat in de maand oktober in huis-aan-huisbladen door heel Nederland is opgenomen. Werk je als organisatie ook met papier en karton en wil met behulp van wetenswaardigheden en feiten  bijdragen aan bewustwording over papier en karton? Overweeg dan eens een partnership met stichting Informatiecentrum Papier & Karton. 

 

Papier & Karton

19 oktober, 2023

Verder lezen

foto brein en boeken in special duurzaamheid papier & karton

Special Duurzaamheid Papier & Karton in huis-aan-huisbladen

Het IPK ontwikkelde een Special Duurzaamheid Papier & Karton voor huis-aan-huisbladen.

3 oktober, 2023

papier met bermgras

Drukkerij ontwikkelt eigen papier met lokaal bermgras

Waardewenders maakt papier met bermgras uit ecologische beheerde bermen en percelen en geeft wending aan reststromen.

27 november, 2023

Ed Nijpels: ‘Nederland is kampioen papierrecycling’

T.o.v. 2019 zamelden en hergebruikten we 2% meer papier en karton.

22 november, 2021

Logo Papier & Karton diapositief PNG