Papier: 25 keer recyclen zonder kwaliteitsverlies

Door Henk van Houtum

De Technische Universiteit van Darmstadt (DE) deed tussen september 2017 en maart 2020 onderzoek naar hergebruik van golfkarton. Dit onderzoek voerde men uit naar aanleiding van de afnemende hoeveelheid verse papiervezel, die in de recyclingcyclus wordt toegevoegd. Voorheen werd altijd een ruwe schatting gebruikt dat papier vier tot zeven keer te recyclen zou zijn. Doordat grafisch papier van verse vezel steeds minder wordt gebruikt en de productie van golfkarton toeneemt, zou er op enig moment een tekort aan oud papier ontstaan. Met het aanzienlijk vaker kunnen recyclen, vangen we dit tekort op. Het oud papier dient immers als grondstof voor nieuw papier; het blijft in de kringloop.

Vrijwel géén kwaliteitsverlies

De universiteit deed een uitgebreid onderzoek naar de eigenschappen van gerecycled golfkarton om te onderzoeken hoe vaak we oud papier kunnen recyclen. Hier kwam uit dat de retentie van vulstof een belangrijke waarde is voor de sterktewaardes van golfkarton na meerdere recyclingcycli. Verder werd duidelijk dat papier voor golfkarton kan worden gemaakt na 25 keer te recyclen, zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. Dit betekent dat met de toenemende hoeveelheid golfkarton als zeer duurzaam verpakkingsmateriaal, we minder hoeven te vrezen dat er op enig moment een tekort aan papier zou ontstaan.

Met de toenemende hoeveelheid golfkarton als zeer duurzaam verpakkingsmateriaal hoeft dankzij veelvuldig recyclen niet gevreesd te worden dat er op enig moment een tekort aan papier zou ontstaan.

Design for Recycling

Producten die zijn gemaakt van één materiaalsoort (mono-materiaal) zijn eenvoudiger te recyclen. Hoe meer stoffen we toevoegen aan het papier en karton hoe moeilijker de recycling. Denk aan laminaten, tape en lijmen, geplastificeerd papier en karton. Veel van de genoemde toevoegingen kunnen het recyclingproces verstoren. Al bij het ontwerp van een verpakking kunnen we bepaalde toevoegingen vermijden. Ontwerper en opdrachtgever kunnen daar uitdrukkelijk rekening mee houden. Dat heet Design for Recycling.

Nederland is koploper op het gebied van de recycling van papier en karton. 87% van dat papier en karton wordt ingezameld en gerecycled en 89% van het in Nederland gemaakte nieuwe papier en karton bestaat uit oud papier en -karton. Gezien de papierschaarste is de combinatie van een hoog inzamelingspercentage en het veelvuldig kunnen recyclen een goede zaak. Laten we dan ook met elkaar ervoor blijven zorgen dat er zo veel mogelijk schoon en droog oud papier weer als grondstof kunnen worden benut.

Henk van Houtum is voorzitter van het Informatiecentrum Papier en Karton. Na een achtergrond in werktuigbouwkunde, een MBA en 10 jaar Verenigde Staten startte hij in 1987 in de papierindustrie; bij het familiebedrijf in tissues. Henk richtte zich meer en meer op duurzaamheid en zo werd het bedrijf in 2010 het eerste tissuebedrijf ter wereld met cradle-to-cradle producten.

Lees ook: Papier en karton nog duurzamer: 25 keer recyclen kan!

Henk van Houtum

Henk van Houtum

21 maart, 2022

Verder lezen

print versus digitaal

Print versus digitaal

Meerdere factoren spelen een rol bij het bepalen van milieu-impact, zoals gebruikte grondstoffen en mate van recycling.

19 oktober, 2023

voedselverpakkingen van duurzaam karton

Onderzoek TU: karton met duurzamere coating

TU/e-scheikundige Sterre Bakker onderzocht hoe je voedselverpakkingen kunt verduurzamen met coatings.

30 januari, 2023

bos met mens en dier

De wereld van Papier & Karton in animatie

Drie animaties nemen je mee in de wereld van papier & karton.

27 oktober, 2022

Logo Papier & Karton diapositief PNG