Papier en karton passen in een duurzame maatschappij

De papier- en kartonsector kent een lange geschiedenis en is dan ook stevig verankerd in onze maatschappij. Directeur van de VNP, Gerrit Jan Koopman – gepokt en gemazeld in deze industrie – deelt zijn passie voor een sector die een eeuwenoud traditioneel proces combineert met duurzame, hightech innovatie. Precies dat is wat de sector toekomstbestendig maakt en waarom deze past binnen een duurzame maatschappij.

“Wie eenmaal in aanraking is gekomen met een bedrijf in de papier- en kartonsector gaat een relatie voor het leven aan”, begint Koopman. Hij spreekt niet alleen uit ervaring, maar ook uit een diepgewortelde overtuiging dat deze sector niet alleen producten levert, maar ook waarden vertegenwoordigt waar werknemers zich thuis bij voelen.

Schoonste industrie

Al bijna 33 jaar is Koopman een spil in deze wereld. “Ik heb van dichtbij mogen zien en mogen bijdragen aan de stappen die onze sector al die jaren heeft gezet,” zegt hij met een glimlach. En die stappen zijn groots: van verbeterde milieuprestaties tot het omarmen van circulariteit als kernprincipe. “Wist je bijvoorbeeld dat we een van de schoonste industrieën zijn?”, vraagt Koopman retorisch. Hij wijst op het onderzoek gedaan door een radioprogramma van ‘NPO1 Feit of Fictie’. De radiomakers checkten het waterverbruik, de CO2-uitstoot en de hoeveelheid papier die wordt gerecycled. De conclusie van onafhankelijke deskundigen in het programma: het is een feit, de Nederlandse papierindustrie is de schoonste van Europa. Trots klinkt door zijn woorden heen terwijl hij vertelt hoe VNP-leden dag in dag uit werken aan verduurzaming van hun producten. Trots gebaseerd op feiten, concrete voorbeelden en tastbare vooruitgang.

Evolutie binnen de sector

Voor Koopman en zijn collega’s is duurzaamheid meer dan een buzzword. “In de basis passen papier en karton perfect binnen de circulaire economie”, legt hij uit. “Het gebruik van hernieuwbare bronnen, zoals houtvezels uit duurzaam beheerde bossen en de innovatieve inzet van alternatieve vezels, zoals olifantsgras, tomatenplanten en oude jeans, zijn slechts enkele voorbeelden van de voortdurende evolutie binnen de sector. Vervolgens kunnen al die vezels tot wel 25 keer worden gerecycled, waardoor de kringloop in stand blijft.”

Het onmogelijke mogelijk maken

Ondanks de al gemaakte stappen rusten papierproducenten niet op hun lauweren. Koopman benadrukt dat vooruitgang niet stopt bij enkel het verminderen van water- en energieverbruik. Ze streven naar een toekomst waarin papierproducenten geen druppel water verspillen. Het is een ambitie die niet alleen getuigt van moed, maar ook van vastberadenheid om het onmogelijke mogelijk te maken. Diverse productielocaties, zoals in Eerbeek en Franeker werken al met een gesloten waterkringloop. Daar bovenop onderzoekt de papiersector in binnen- en buitenland de mogelijkheden van het produceren van papier zonder water. Zéér bijzonder, want de kenner weet dat voor de productie van papier een aardige hoeveelheid water nodig is. Een dergelijke revolutionaire ontwikkeling betekent een gigantische milieuwinst. Produceren zonder water, betekent namelijk ook dat het droogproces komt te vervallen en dat bespaart enorm veel energie. Koopman kan niet wachten tot deze innovatie een feit is en alle producenten in staat zijn het vernieuwde productieproces toe te passen.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

“Als industrie heb je een maatschappelijke verantwoordelijkheid richting medewerkers, leveranciers, afnemers, omwonenden en de planeet in zijn geheel. Welke erfenis willen we achterlaten voor volgende generaties? Met onze industrie zetten we ons in voor een duurzame samenleving. Niet alleen omdat we moeten, maar vooral omdat we dat willen en kunnen”, benadrukt Koopman. De wereld verandert en uitdagingen stapelen zich op. De papier- en kartonsector laat zich daardoor niet belemmeren. De vele professionals zetten zich dagelijks met passie en trots in om een essentieel materiaal dat wordt gebruikt voor uiteenlopende en alledaagse producten op steeds duurzamere wijze te produceren.

Gerrit Jan Koopman is sinds 1998 directeur van de VNP en daarnaast bestuurslid van het Informatiecentrum Papier en Karton, bestuurslid PRN en voorzitter van Cluster 6. Al die rollen verenigen één doel: samenwerken aan thema’s als milieu, energie, klimaat, circulariteit en mens.

 

Gerrit Jan Koopman

Gerrit Jan Koopman

21 mei, 2024

Verder lezen

krant van de pers

Koning heeft vertrouwen in papieren krant

De koning bezocht het Brabants Dagblad

15 juli, 2021

crown native papier is gemaakt van vezel van suikerbiet

Crown Van Gelder komt met innovatief suikerbietenpapier Crown Native

In samenwerking met Royal Cosun ontwikkelde papierfabrikant Crown Van Gelder (Velsen-Noord) papier op basis van 20 procent suikerbietenvezels: Crown Native. Het papier komt in januari 2021 op de markt.

7 oktober, 2020

kaart met batterij kaart met brandgevaar

Kaart met batterij vormt brandgevaar

Let op met kaarten waar een muziekje uitkomt. Deze kaarten hebben een batterij en dat zorgt voor brandgevaar tussen het oud papier.

2 februari, 2023

Logo Papier & Karton diapositief PNG