NIEUW! Folder Natuurlijk Papier & Karton

Papier en karton nóg duurzamer: 25 keer recyclen kan!

Uit een nieuwe universitaire, onafhankelijke studie blijkt dat verpakkingsmateriaal – papier, karton, karton en vouwdozen – minstens 25 keer kan worden gerecycled. Dat maakt het materiaal nog duurzamer en benadrukt hoezeer het biologische afbreekbare papier en karton passen binnen een circulaire economie.

De Technische Universiteit van Graz in Oostenrijk recyclede keer op keer gevouwen karton om het effect daarvan te kunnen meten. Het goede nieuws is dat het veelvuldig recyclen van het papier en karton geen negatieve effecten vertoonden op het gerecyclede materiaal. Dat nu is aangetoond dat er zonder problemen minstens 25 keer kan worden gerecycled, is een enorme toename. Voorheen werd gesteld dat papier en karton tot zeven keer konden worden gerecycled. Winfried Muehling, General Manager van Pro Carton, de Europese vereniging voor karton en kartonfabrikanten, zegt dan ook: “De bevindingen zetten absoluut een streep onder de veel gehoorde mythe dat op vezels gebaseerde verpakkingen slechts vier tot zeven keer kunnen worden gerecycled en daarna aan kwaliteit verliezen. Het benadrukt dat papier- en kartonvezels veel duurzamer zijn dan eerder werd aangenomen.”

Van belang voor recycling is en blijft de kwaliteit van het ingezamelde papier en karton. De Scheidingswijzer papier en karton is een handig hulpmiddel hierbij. Daarnaast: hoe meer papier en karton er kan worden opgehaald, hoe meer er kan worden gerecycled. 89% van het nieuw op de Nederlandse markt gebrachte papier en karton is ingezameld en gerecycled.

Lees verder op de site van Sustainable Packaging.

 

Papier & Karton

17 januari, 2022

Verder lezen

De scholen zijn weer begonnen!

Tijd voor de leukste lessen van dit schooljaar met het lespakket over Papier en Karton.  

7 september, 2021

Karton, méér dan een verpakking

Elke maand komt iemand anders uit de sector aan het woord die in een kettingbrief antwoorden geeft op een aantal vragen.

7 april, 2022

Het gaat erom de impact op het milieu zo gering mogelijk te maken

Blog van Gerrit Jan Koopman directeur van de VNP en bestuurslid van het Informatiecentrum Papier en Karton.

1 november, 2021