Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Papier en karton natuurlijk!

Papier en karton zijn overal om ons heen. Thuis en op het werk. Ons geld, het wc-papier, kranten, enveloppen, verpakkingen in de supermarkt, printpapier en nog veel meer. Papier en karton bieden een duurzaam alternatief voor tal van oplossingen. Daarom papier en karton natuurlijk! Waarom het duurzaam is? Dat lees je hier!

Natuurlijke oorsprong

Papier en karton hebben een natuurlijke oorsprong, gemaakt van hout van bomen. En steeds vaker ook van alternatieve (agrarische) vezels, zoals suikerbiet, grassen of paprikaplanten.

Hernieuwbare bron

Een boom, plant of gras is een hernieuwbare bron. Dit betekent dat het opnieuw geplant kan worden en tot groei kan komen.

Gecertificeerde en duurzaam beheerde bossen

Het is in het belang van de papierindustrie dat de bossen in stand blijven. Duurzaam bosbeheer houdt in dat je bossen zo beheert en benut, dat de biodiversiteit, vitaliteit en de mogelijkheden van bossen nu en in de toekomst behouden blijven. Zo kunnen de bossen ecologische, economische en sociale functies blijven vervullen zonder schade toe te brengen aan ecosystemen. Boscertificering is het instrument om te bewijzen dat het hout dat je hebt verwerkt, volgens deze richtlijnen is verkregen.

Papier en karton zijn recyclebaar

Eenmaal vervaardigd kunnen papier en karton keer op keer gerecycled worden. Nederland is koploper als het om de inzameling van oud papier gaat. Heel veel van ons nieuwe papier wordt gemaakt van oud papier; dát maakt de kringloop rond.

Papier past binnen de circulaire economie

Bij duurzaamheid gaat het erom dat we bewust, verantwoord en zuinig omgaan met onze aardbol, dat wil zeggen grondstofbesparend en milieuvriendelijk. Dat geldt ook voor papier en karton. Als papier verstandig, functioneel wordt ingezet en niet onnodig wordt verspild dan kan dit duurzaam zijn. Gelukkig is papier een circulair product. Papier is namelijk geen afval maar grondstof voor nieuw papier. Breng daarom altijd je oud papier en karton naar de papierbak bij jou in de buurt! Benieuwd wat wel of eventueel niet in de papierbak kan? Raadpleeg dan de scheidingswijzer van PRN voor papier en karton.

Meer weten? Bekijk ook eens onze folder Natuurlijk Papier & Karton waarin we de duurzame wetenswaardigheden op een rij zetten.

Papier & Karton

23 augustus, 2021

Verder lezen

Scheidingswijzer papier en karton

Nieuwe Scheidingswijzer Papier en Karton stimuleert circulaire economie

De Scheidingswijzer Papier en Karton helpt bepalen welke producten wel en niet bij het oud papier mogen.

30 september, 2021

Markt duurzame verpakkingen groeit

De markt voor duurzame verpakkingen groeit mede onder druk van regelgeving en consumentenvoorkeuren

31 januari, 2022

kartonnen broodclips voor de broodzakken

Kartonnen broodclips, milieuvriendelijke concurrent

KarTent startte Operatie Broodclipje om bakkend Nederland aan kartonnen broodclips te helpen.

27 februari, 2023