Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

PaperWise: Wise With Waste

‘Wij willen met ons papier en karton positief bijdragen aan een betere wereld’

Logo PaperWise “Opa, als jullie alles opmaken, wat blijft er dan voor ons over?” Deze vraag stond aan de basis van PaperWise dat Peter van Rosmalen in 2015 startte. Peter van Rosmalen wil graag de wereld mooi achterlaten voor volgende generaties en ging daarom al jaren terug vanuit zijn werk binnen de verpakkingssector op zoek naar manieren om zorgvuldiger om te gaan met onze grondstoffen. Hij kwam uit bij het inzetten van landbouwafval als grondstof voor verpakkingsmateriaal.

Ruim voor de start van PaperWise verdiepte Peter van Rosmalen zich in manieren om met minder milieu-impact te kunnen verpakken. Hij wilde daar waar mogelijk het materiaal reduceren en dat wat niet te reduceren viel, moest met milieuvriendelijkere materialen worden gemaakt. Hij nam daarom hernieuwbare grondstoffen als uitgangspunt. Geïnspireerd door ei-verpakkingen die van landbouwafval werden gemaakt, reisde hij naar India en Zuid-Amerika. Van een landbouwproduct zoals bijvoorbeeld graan, is een klein deel bruikbaar voor voedselproductie. De stengel en bladeren blijven onbenut en zijn landbouwafval. Peter zag met eigen ogen hoe deze agrarische reststroom werd verwerkt tot pulp, maar hij zag ook dat het nóg vaker werd verbrand; duizenden miljarden kilo’s per jaar. Zonde van de grondstof én met alle gevolgen voor de gezondheid van dien. Dit moest anders en om daadwerkelijk een verandering teweeg te kunnen brengen nam Peter het heft in eigen handen met de start van PaperWise; papier van landbouwafval.

Landbouwafval zal er altijd zijn

Met 16.500 miljard kilogram is landbouwafval een van de grootste afvalstromen ter wereld. “Bovendien een stroom die nooit zal stoppen, want eten zullen we altijd blijven doen. De stroom zal zelfs toenemen, aangezien de wereldbevolking ook groeit van 8 miljard naar meer dan 10 miljard”, licht Nick op den Buijsch, mede-eigenaar van PaperWise, toe. “En het mooie voor onze papierindustrie is, dat juist in deze stroom veel cellulose zit; het hoofdbestanddeel van papier. Voor PaperWise een reden om van dit landbouwafval, wat een secundaire grondstof is en verse zuivere vezels biedt, kwalitatief hoogwaardig papier en karton te maken. Het milieuvoordeel van PaperWise zit voor een groot deel in de secundaire hernieuwbare grondstof die in overvloed aanwezig is. Zelfs als we al het papier en karton in heel Europa alleen nog maar van landbouwafval zouden maken, dan nog lukt het niet om al het landbouwafval op te maken.”

100% cellulose uit landbouwafval

Voor PaperWise stond bij de ontwikkeling van hun papier en karton één ding voorop: de kwaliteit moest hoog zijn. “Daarom wilden we met 100% cellulose werken. Dat betekent wel dat we het landbouwafval niet vervezelen, maar de vezel ontsluiten. Dat gebeurt net als bij papier gemaakt van hout van bomen via chemische ontsluiting. Daar zijn we heel transparant over. Daar staat tegenover dat we afval, dat anders verbrand zou worden en daardoor CO2 uitstoot, omzetten in een grondstof. Hierdoor realiseren we alsnog én een veel lagere milieu-impact én voorzien we na iedere oogst de boer van een extra inkomen voor een reststroom die eerst niets opleverde. Wat ons betreft is dit een toekomstbestendig concept: het gaat verspilling tegen, draagt bij aan de circulaire economie en het bestrijdt armoede in ontwikkelingsgebieden. Geen win-win, maar een win-win-win”, vertelt de bezielende Nick. Peter van Rosmalen vult aan: “PaperWise wil op deze wijze positief bijdragen aan een betere wereld. Onze aandacht gaat uit naar sociale en milieu aspecten. De Sustainable Development Goals van de United Nations zijn daarbij ons kompas.”

Dat Peter en Nick met PaperWise niet alleen een mooie verhaal kunnen vertellen, bewijzen de verkregen keurmerken en certificaten, waaronder ISO14001. Onafhankelijk onderzoek werd verricht door IVAM en daaruit blijkt dat papier van PaperWise een aanzienlijk lagere milieu-impact heeft tot wel 47% ten opzichte van regulier gecertificeerd papier gemaakt van houtvezel van bomen. PaperWise levert naast kopieerpapier, bekers en schrijfblokken grote vellen en rollen papier & karton voor verpakkingen, drukwerk en kantoortoepassingen.

Papier & Karton

22 januari, 2024

Verder lezen

Brievenbuspost

PostNL en IPK: impact maken met papier en karton

PostNL Mail Nederland en het Informatiecentrum Papier & Karton (IPK) slaan de handen ineen om het duurzame verhaal over papier & karton onder marketeers, PostNL-partners en (sales)medewerkers van PostNL uit te dragen.

8 mei, 2023

circualir, papierkringloop, kringloop papier en karton

Hoe houden we de papierkringloop gezond?

Blog van Hielke van den Brink over de vitale kringloop van papier en karton in Nederland

6 maart, 2023

krant van de pers

Koning heeft vertrouwen in papieren krant

De koning bezocht het Brabants Dagblad

15 juli, 2021

Logo Papier & Karton diapositief PNG