Folder Natuurlijk Papier & Karton

NVGP doet suggestie voor retoursysteem recyclebare papieren koffiebeker

Is de mok de olifant in de porseleinkast vraagt de NVGP (de Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in Papier en Verpakkingsmaterialen) zich af. Op 12 juni kopt de Telegraaf dat De Tweede Kamer mokt over de mok in haar eigen parlementsgebouw: de afwasberg stapelt zich op sinds de papieren koffiebeker uit den boze is. De Kamerorganisatie geeft aan bekend te zijn met deze klachten en staat open voor suggesties ter verbetering.

De NVGP gaat graag in op het verzoek verbeteringen voor te stellen, want ook het bedrijfsleven krijgt per januari 2024 met deze veranderingen te maken. Dan mogen er namelijk geen wegwerpbekers, zoals de papieren koffiebeker, meer worden gebruikt. Herbruikbare bekers en bakjes worden de standaard, tenzij de wegwerpproducten weer te recyclen zijn tot bekers of bakjes; dan mag het weer wel. Dit geldt op dit moment alleen voor bekers of voedselverpakkingen die van PET (polyethyleentereftalaat) zijn gemaakt. Een andere optie is het materiaal zelf inzamelen en aanbieden voor hoogwaardige recycling (bron: Ondernemersplein). Voor dit laatste – inzamelen en recyclen – heeft de NVGP een voorstel ingediend.

Inzameling papieren koffiebekers

Patrick Greveling, directeur NVGP: “Dit inzamelingssysteem voor papieren koffiebekers heeft aantoonbare voordelen op het gebied van milieu, economie, hygiëne en innovatie. Zo zal een herbruikbaar systeem met porseleinen mokken en de nodige verwerking daarvan, zorgen voor 2,8 keer meer CO2 uitstoot en zal het zoetwaterverbruik met 3,4 keer toenemen. Het retoursysteem dat wij voorstellen is én beter voor het milieu én een stuk voordeliger. Men hoeft in deze economisch onzekere tijden dan geen € 30.000 aan serviesgoed te besteden en ook niet twee extra afwassers in te huren op een toch al krappe arbeidsmarkt. Om bij te dragen aan het voorkomen van het zwerfafval, de eigenlijke reden waar deze mok-discussie ooit mee begon, is een goed werkend retoursysteem voor hernieuwbare op papiergebaseerde koffiebekers dus een betere keuze dan niet-hernieuwbaar porselein, olie-gebaseerd kunststof en schaars metaal. Papier maakt namelijk deel uit van het meest succesvolle recyclingproces ter wereld, waarbij elke vezel tot wel 25 keer kan worden hergebruikt.”

Meer informatie over dit retoursysteem via de NVGP.

 

Papier & Karton

22 juni, 2023

Verder lezen

Nieuw jaar, nieuwe start voor Informatiecentrum Papier & Karton

Het Informatiecentrum Papier & Karton lanceert een nieuw logo en een nieuwe website.

11 januari, 2022

cadeaupapier eco

‘Vandaag willen we een minder grote footprint dan gisteren’

Producent en importeur van cadeauverpakkingen voor de retail in Europa over hun duurzame stappen.

25 oktober, 2022

Scheidingswijzer papier en karton

Nieuwe Scheidingswijzer Papier en Karton stimuleert circulaire economie

De Scheidingswijzer Papier en Karton helpt bepalen welke producten wel en niet bij het oud papier mogen.

30 september, 2021