Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

NVGP doet suggestie voor retoursysteem recyclebare papieren koffiebeker

Is de mok de olifant in de porseleinkast vraagt de NVGP (de Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in Papier en Verpakkingsmaterialen) zich af. Op 12 juni kopt de Telegraaf dat De Tweede Kamer mokt over de mok in haar eigen parlementsgebouw: de afwasberg stapelt zich op sinds de papieren koffiebeker uit den boze is. De Kamerorganisatie geeft aan bekend te zijn met deze klachten en staat open voor suggesties ter verbetering.

De NVGP gaat graag in op het verzoek verbeteringen voor te stellen, want ook het bedrijfsleven krijgt per januari 2024 met deze veranderingen te maken. Dan mogen er namelijk geen wegwerpbekers, zoals de papieren koffiebeker, meer worden gebruikt. Herbruikbare bekers en bakjes worden de standaard, tenzij de wegwerpproducten weer te recyclen zijn tot bekers of bakjes; dan mag het weer wel. Dit geldt op dit moment alleen voor bekers of voedselverpakkingen die van PET (polyethyleentereftalaat) zijn gemaakt. Een andere optie is het materiaal zelf inzamelen en aanbieden voor hoogwaardige recycling (bron: Ondernemersplein). Voor dit laatste – inzamelen en recyclen – heeft de NVGP een voorstel ingediend.

Inzameling papieren koffiebekers

Patrick Greveling, directeur NVGP: “Dit inzamelingssysteem voor papieren koffiebekers heeft aantoonbare voordelen op het gebied van milieu, economie, hygiëne en innovatie. Zo zal een herbruikbaar systeem met porseleinen mokken en de nodige verwerking daarvan, zorgen voor 2,8 keer meer CO2 uitstoot en zal het zoetwaterverbruik met 3,4 keer toenemen. Het retoursysteem dat wij voorstellen is én beter voor het milieu én een stuk voordeliger. Men hoeft in deze economisch onzekere tijden dan geen € 30.000 aan serviesgoed te besteden en ook niet twee extra afwassers in te huren op een toch al krappe arbeidsmarkt. Om bij te dragen aan het voorkomen van het zwerfafval, de eigenlijke reden waar deze mok-discussie ooit mee begon, is een goed werkend retoursysteem voor hernieuwbare op papiergebaseerde koffiebekers dus een betere keuze dan niet-hernieuwbaar porselein, olie-gebaseerd kunststof en schaars metaal. Papier maakt namelijk deel uit van het meest succesvolle recyclingproces ter wereld, waarbij elke vezel tot wel 25 keer kan worden hergebruikt.”

Meer informatie over dit retoursysteem via de NVGP.

 

Papier & Karton

22 juni, 2023

Verder lezen

NIEUW! Kringloopposter voor in de klas!

Basisscholen ontvangen een gepersonaliseerde schoolkrant met daarin allerlei wetenswaardigheden over papier en karton.

15 juni, 2022

Kettingbrief

‘Wij zijn de Hypotheker voor de verpakkingswereld’

Elke maand komt iemand uit de sector aan het woord die in een kettingbrief vertelt over zijn of haar werk. Deze maand YourBoxShop.

14 juli, 2022

Informatiecentrum verstuurt schoolkrant papier en karton

Met de scholencampagne informeert het IPK basisscholen over de gratis lesmiddelen over papier en karton.

29 september, 2022

Logo Papier & Karton diapositief PNG