Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Nieuwe Scheidingswijzer Papier en Karton stimuleert circulaire economie

Stichting Papier Recycling Nederland (PRN) lanceert vandaag een nieuwe scheidingswijzer voor papier en karton. Deze Scheidingswijzer Papier en Karton helpt bij het bepalen welke producten wel en niet bij het oud papier mogen. Als het ingeleverde oud papier van goede kwaliteit is, dat wil zeggen schoon en droog, dan draagt het bij aan optimaal hergebruik van oud papier en dat draagt weer bij aan een circulaire economie in Nederland.

Scheidingswijzer papier en karton

“Circa 90% van het nieuw op de Nederlandse markt gebrachte papier en karton wordt ingezameld en gerecycled. Daarmee zijn we koploper papierrecycling! Er gaan echter waardevolle grondstoffen verloren door vocht, vet en etensresten in het oud papier. Onderzoek van PRN laat zien dat de vervuiling van ons oud papier toeneemt*. Daarom heeft PRN een nieuwe scheidingswijzer gemaakt”, zegt PRN-voorzitter Ed Nijpels in een reactie op de presentatie van de Scheidingswijzer Papier en Karton. De scheidingswijzer van PRN is in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal geactualiseerd en fris vorm gegeven.

Schoon en droog papier

Belangrijkste boodschap van de Scheidingwijzer Papier en Karton is: alleen schoon en droog papier en karton mogen bij het oud papier. Dat betekent dat het oud papier grotendeels vrij moet zijn van productresten zoals voedsel, vloeistoffen, andere materialen dan papier. Het recyclingproces wordt overigens niet verstoord door kleine materiaalonderdelen als kunststof tape of vensters. Dat geldt eveneens voor voedselverpakkingen met een paar kleine vlekken of kruimels. Ook dat papier en karton mag bij het oud papier. Ed Nijpels: “Papierrecycling is niet alleen duurzaam, het is ook economisch van groot belang. Nederlandse papierfabrieken zijn voor hun productie afhankelijk van voldoende aanvoer van schoon en droog oud papier.”

Voorbeelden van wat wel en juist niet bij het oud papier mag staan expliciet afgebeeld op de scheidingswijzer. Een meer uitgebreide lijst en gedetailleerde informatie is te vinden op www.afvalscheidingswijzer.nl en www.prn.nl.


Onderzoek naar productvreemde vervuiling in huishoudelijk papier en karton 2021

In opdracht van Stichting Papier Recycling Nederland (PRN) heeft De AfvalSpiegel in 2019 en 2020 onderzoek gedaan naar de productvreemde vervuiling in huishoudelijk papier en karton. Deze vervuiling bestaat onder meer uit kunststoffen, vocht, vet, drankenkartons, geplastificeerd papier en/of pizzadozen met etensresten. Het onderzoek over 2019-2020 wijst een gemiddeld percentage productvreemde vervuiling uit van 2,52%. In 2017-2018 bedroeg de vervuiling 2,10%. Dat betekent een stijging van de vervuiling met 0,42%. De toegenomen vervuiling leidt tot hogere verwerkingskosten en zorgt ervoor dat er minder recyclebaar papier en karton overblijft.

Papier & Karton

30 september, 2021

Verder lezen

de bast van een boom

Bomen: hernieuwbare grondstof voor papier – en 5000 andere producten

Deze infographic van GreenSource laat zien wat van bomen wordt gemaakt.

16 augustus, 2021

Knutseldoeboek: Eerst knutselen, dan spelen!

9 december, 2021

Lamborghini van karton

12 mei, 2022

Logo Papier & Karton diapositief PNG