Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Karton, méér dan een verpakking

Karton is een veelzijdig materiaal; het is veel meer dan een verpakking

De KettingBrief is een nieuwe rubriek. Elke maand geeft iemand anders uit de sector antwoord op een aantal vragen. Timo Krenn van KarTent bijt het spits af. Wie de volgende keer aan de beurt is, dat bepaalt de schrijver onderaan deze brief. 

Timo Krenn van KarTentWie ben je en wat doe je?

Ik ben Timo Krenn, co-founder van KarTent. Gedreven vanuit de wens het beter te kunnen doen voor het milieu startte KarTent, zoals de naam doet vermoeden, met tenten van karton voor festivals. De enorme berg afval die achterbleef op festivalterreinen, dat kon en moest anders. Een kartonnen tent heeft een lage milieu-impact vanwege het recyclebare karakter. Bovendien is er in Nederland een enorm goed functionerend recyclesysteem voor oud papier en karton.

Wat vind je zo mooi aan het werken binnen deze sector?

Karton is een veelzijdig materiaal; het is veel meer dan een verpakking. Met KarTent willen we dan ook buiten de gebaande paden treden. Naast dat we verder kijken dan waar materiaal tot nu toe voor wordt gebruikt, denken we vooral ook na over wat er met producten gebeurt nádat ze zijn gebruikt. Zo maken we van de gebruikte festivaltenten ook weer nieuwe producten. Inmiddels beschikt KarTent over een enorm assortiment: van kartonnen glijbaan tot mobiele vergaderruimte.

Wat houdt jullie momenteel vooral bezig?

De oorlog in Oekraïne. Met de vele Oekraïense vluchtelingen is er behoefte aan veel spullen. Zo ook degelijke bedden. Dit geldt nu voor Oekraïne, maar gaat op voor elke ramp: aardbeving, overstroming, oorlog waarbij het belangrijk is dat mensen tijdelijk worden opgevangen en weer huiswaarts keren zodra de situatie het toelaat. We hebben contact gezocht met organisaties die zich inzetten hiervoor om ze te wijzen op onze kartonnen bedden. De Olympische Spelen hebben bewezen dat topsporters prima slapen op kartonnen bedden. Met de stevigheid en kwaliteit is niets mis. Toch merken we dat het idee van een duurzaam kartonnen bed mondjesmaat wordt opgepakt. Zonde. Het gaat in het geval van vluchtelingen om duizenden bedden. Wat gebeurt daarmee als de opvang niet meer nodig is? Kartonnen bedden kun je recyclen en verwerken als grondstof voor nieuw papier en karton. Sinds een half jaar hebben we een partnership met Beter Bed. Nu ook zo’n gerenommeerde partij het kartonnen bed omarmt, hopen we dat binnenkort karton een gangbaar alternatief wordt.

Wat wil je de sector meegeven?

Denk in mogelijkheden en denk aan de toekomst door kritisch stil te staan bij hoe je je product maakt en wat er gebeurt met jouw product nadat het wordt afgedankt. En zet dan ook daadwerkelijk stappen om het beter te doen en bij te dragen aan een circulaire economie.

Aan wie stuur jij deze kettingbrief door?

Ik laat graag Chico Aertsen, packaging designer bij Smurfit Kappa aan het woord.

Timo Krenn - KarTent

7 april, 2022

Verder lezen

PaperWise maakt papier van landbouwafval

PaperWise: Wise With Waste

PaperWise maakt papier van landbouwafval en wil zo bijdragen aan een betere wereld.

22 januari, 2024

entree museon vlag recycling congres

Secundaire grondstoffen verdienen einde-afval-status

7 maart was het Nationaal Recycling Congres in het Museon; waar alles draait om de aarde, de mens en een duurzame toekomst.

12 maart, 2024

cadeaupapier eco

‘Vandaag willen we een minder grote footprint dan gisteren’

Producent en importeur van cadeauverpakkingen voor de retail in Europa over hun duurzame stappen.

25 oktober, 2022

Logo Papier & Karton diapositief PNG