Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informatiecentrum verstuurt schoolkrant papier en karton

Basisscholen in Nederland ontvingen vorige week een gepersonaliseerde schoolkrant op de mat met daarin allerlei wetenswaardigheden over papier en karton. Met de ‘schoolkrant papier en karton’ wil het Informatiecentrum Papier & Karton (IPK) de basisscholen informeren over de mogelijkheden papier en karton als lesthema op te nemen. Het IPK helpt scholen met allerlei lesmaterialen, zoals een digitaal lespakket met video’s, folders en posters, om het leerkrachten zo makkelijk mogelijk te maken een aantal leerzame en vooral leuke lessen te verzorgen. De lessen zijn bedoeld om kinderen uit groep 7 en 8 bewust te maken van de duurzame én veelzijdige eigenschappen van papier en karton. 

De scholencampagne is gevormd rond het gratis, digitale lespakket dat het IPK eerder ontwikkelde in samenwerking met KlasseTV. Dit lespakket omvat vier video’s waarin presentatrice Anne Appelo de leerlingen uit groep 7 en 8 meeneemt op digitale excursie. Ze bezoekt een oudpapieronderneming, een papierfabriek, een drukkerij en ze onderzoekt waar we in ons dagelijks leven papier tegen komen; eigenlijk overal wel. Naast de video’s voorziet het lespakket in een quiz en opdrachten die bijdragen aan de ontwikkeling van diverse vaardigheden, zoals onderzoeken, samenwerken en creatief en oplossingsgericht denken.

Gepersonaliseerde kringloopposter

Speciaal ten behoeve van de campagne en aansluitend op het lespakket ontwikkelde het IPK een kringloopposter om in de klas op te hangen en te bespreken met de leerlingen. De basisscholen die de ‘schoolkrant papier en karton’ ontvangen, kunnen met een speciale link de poster met daarin de naam van de school geprint, aanvragen.  De folder die het IPK eerder uitbracht, is eveneens een ondersteunend middel voor in de klas. Het geeft eenvoudig weer waarom papier duurzaam is, wat hernieuwbaar betekent en dat papier voornamelijk van oud papier wordt gemaakt. Lezen en leren van papier beklijft wijzen diverse onderzoeken uit. De folder versterkt daarmee het lerend vermogen van de leerlingen.

Spreekbeurtpakket

De materialen zijn ook prima geschikt voor leerlingen om zelf mee aan de slag te gaan: om een werkstuk over te schrijven of om een spreekbeurt te houden. Op de site is een powerpoint te downloaden waarin de leerlingen hun spreekbeurt kunnen opnemen. Later dit jaar volgen er nog drie animaties als aanvulling op dit spreekbeurtpakket.

Gastlessen

Leerkrachten die de lessen over papier en karton liever uitbesteden, brengt het IPK graag in contact met gastdocenten uit de praktijk die op toegankelijke wijze over papier maken, afval scheiden en zwerfafval voorkomen kunnen praten. Kijk op onze site voor meer informatie over de gastlessen.

Leerkracht bovenbouw basisschool?

Ben je leerkracht van groep 7 en/of 8? En heb je interesse om in het schooljaar 2022-2023 met het thema Papier & Karton aan de slag te gaan in de klas? Vraag dan nu onze poster aan via www.papierenkartonindeklas.nl.

Let op: de gepersonaliseerde poster wordt eenmalig verstrekt per school en alleen beschikbaar gesteld aan leerkrachten van het basisonderwijs. De actie loopt tot 5 december 2022.

Over de campagne

Concept, ontwerp en realisatie van de scholencampagne is verzorgd door Drukkerij Jubels uit Amsterdam. De campagne bestaat uit een gepersonaliseerde ‘schoolkrant papier en karton’, gedrukt op tulpenpapier vervaardigd in Nederland. De schoolkrant is naar basisscholen in Nederland verzonden. Daarnaast kunnen geïnteresseerde scholen een gepersonaliseerde kringloopposter aanvragen. De campagne is opgezet om scholen te stimuleren in het schooljaar 2022-2023 lessen over papier en karton in de klas te op te nemen.

Papier & Karton

29 september, 2022

Verder lezen

Duurzame verpakkingen voor lagere milieu-impact

Het verduurzamen van verpakkingen gaat volgens 84% van de Nederlanders helpen in de strijd tegen klimaatverandering.

7 december, 2021

Nieuw jaar, nieuwe start voor Informatiecentrum Papier & Karton

Het Informatiecentrum Papier & Karton lanceert een nieuw logo en een nieuwe website.

11 januari, 2022

Knutseldoeboek: Eerst knutselen, dan spelen!

9 december, 2021

Logo Papier & Karton diapositief PNG