NIEUW! Folder Natuurlijk Papier & Karton

‘Een kaartje laat zien dat een ander aandacht voor je heeft’

We krijgen een goed gevoel van persoonlijke, het liefst handgeschreven post. Dit blijkt uit een onderzoek van PostNL in het kader van Wereld Postdag, op 9 oktober.

Een kwart van de Nederlanders heeft sinds maart 2020 meer kaartjes verstuurd dan daarvoor. Dat gebeurt vaak fysiek, maar bijna net zo vaak ook via online services. Vooral Nederlanders tot 40 jaar zijn actiever post gaan versturen in het afgelopen anderhalf jaar. Van de groep die actiever post heeft verstuurd tijdens de coronapandemie, verwacht een deel dat ook na de coronacrisis te blijven doen. Dat is een goed, want er blijkt nogal een verwachtingspatroon te zijn als het aankomt op post: het niet versturen van een kaartje naar opa en oma met kerst of geen kaartje terugsturen wanneer je een geboortekaartje ontvangt, vinden de meeste Nederlanders niet kunnen, zo laat het onderzoek zien.

Blij van post

We versturen voornamelijk kaartjes op verjaardagen, ter condoleance, bij een geboorte en om iemand beterschap te wensen. Resi Becker, directeur Mail Nederland bij PostNL: “We worden blij van post. Bijna 90% van de respondenten geeft aan dat het ontvangen van een kaartje een goed gevoel geeft. Een klein gebaar kan veel betekenen, zo wijst het onderzoek uit. Een kaartje laat zien dat een ander aandacht voor je heeft.”

Handgeschreven kaartjes blijven populair

Tegenwoordig zijn er verschillende services die het makkelijk maken om online een fysiek kaartje te versturen. Van de Nederlanders die het afgelopen anderhalf jaar meer kaartjes verstuurden, geeft driekwart aan daarbij weleens gebruik te maken van zo’n online service. Toch vindt de meerderheid (59%) het leuk om een handgeschreven kaartje te ontvangen. “Online services bieden vaak de mogelijkheid om bijvoorbeeld een foto te gebruiken als kaart, wat het persoonlijk maakt. Maar het handschrift van bijvoorbeeld je kleinkind of moeder op een kaartje heeft natuurlijk een emotionele waarde en blijft dus ook bijzonder”, aldus Becker.

We bewaren kaarten jarenlang

Dat een kaartje voor een bijzonder moment zorgt, blijkt ook wel uit het feit dat 1 op de 3 Nederlanders een ontvangen kaart minimaal zes maanden bewaart. Bijna 1 op de 5 mensen (17%) bewaart een kaartje zelfs jarenlang.

Over het onderzoek

Dit onderzoek naar aanleiding van Wereld Postdag is een initiatief van PostNL en uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch onder ruim 1.000 respondenten in de leeftijd vanaf 18 jaar. De respondenten zijn een representatieve afspiegeling van de Nederlandse samenleving.

Papier & Karton

8 november, 2021

Verder lezen

windmolens

Cluster 6 wil energietransitie sterke impuls geven

24 maart boden brancheverenigingen FNLI en VNP de Cluster Energie Strategie (CES) van ‘Cluster 6’ aan, aan minister Rob Jetten.

25 maart, 2022

‘Klanten eisen meer en meer dat we van papier en karton gebruikmaken’

Elke maand komt iemand anders uit de sector aan het woord die in een kettingbrief antwoorden geeft op een aantal vragen.

7 juni, 2022

De scholen zijn weer begonnen!

Tijd voor de leukste lessen van dit schooljaar met het lespakket over Papier en Karton.  

7 september, 2021