Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Drukkerij ontwikkelt eigen papier met lokaal bermgras

Waardewenders introduceert VoorBIJ©-papier

Goed willen doen. Maar dan écht goed. Dat is wat Herrejan Veenema van Drukkerij Holland in Alphen aan den Rijn voor ogen had. Met zijn nieuw opgezette bedrijf Waardewenders maakt hij papier met bermgras uit ecologische beheerde bermen en percelen. Waardewenders geeft op deze wijze wending en daarmee waarde aan reststromen.

Een regiobijeenkomst in 2018 over circulaire economische initiatieven waar gesproken werd over waarde creëren met innovatieve vezels plantte het eerste zaadje bij Herrejan. “Papier wordt van vezels gemaakt en ik vond het de moeite waard te onderzoeken hoe wij konden drukken op papier van vezels uit lokale reststromen.”

Als drukkerij kun je allerlei stappen zetten om duurzamer te ondernemen. Zo drukte Drukkerij Holland bij voorkeur al op gecertificeerd en gerecycled papier, maar papier met lokale reststromen bood een nieuw toekomstperspectief. Herrejan Veenema zette daarom een stap extra, want hij wilde de hele productieketen van vezel tot papier en drukwerk transparanter en duurzamer hebben.

Lokaal en ecologisch beheer

De drukker raakte in gesprek met papierfabriek Schut over de productie, met een lokale toeleverancier van bermgras en wist voor zijn kleine ‘grondstoffenfabriek’ een locatie bij een boer te bemachtigen. De eerste ervaringen met bermgras werden opgedaan. Zo wilde Herrejan exact weten waar het bermgras vandaan kwam. De classificering ‘ergens in Nederland’ was voor hem onvoldoende transparant en om transportkilometers en co2 te besparen móet het uit het Groene Hart komen. Een tweede voorwaarde is dat het komt uit ecologisch beheerde bermen die de biodiversiteit bevorderen. Dit betekent dat er slechts twee keer jaar wordt gemaaid: in het voorjaar zodat de bloemen en insecten alle ruimte hebben en in het najaar als de bloei voorbij is.

VoorBIJ©-papier

keten gras vezel papierNaast de zoektocht naar het juiste bermgras, was het proces van vermalen ook een behoorlijk experiment van trial and error. Hoe zit het met eiwitten en het vochtgehalte bijvoorbeeld? “En we werken met een natuurproduct dat soms natter en soms droger is; geen enkele partij is hetzelfde. Dat brengt wat uitdagingen met zich mee. Met Waardewenders hebben we daar een weg in gevonden die heeft geleid tot de droge stof waar Schut Papier het papier mee maakt. We hebben ons bermgraspapier de naam voorBIJ©-papier gegeven. De naam verwijst naar het ontstaan van het product vanuit het Groene Cirkel Bijenlandschap”, legt Herrejan uit.

Natuurlijk product

Papier wordt gemaakt volgens een recept en ontstaat door diverse ingrediënten in de juiste verhoudingen toe te voegen. Voor voorBIJ©-papier betekent dat 5% droge stof van bermgras, 25% verse vezel uit België – van houtvezel uit gecertificeerde bossen – en de rest is gerecycled papier dat uit Renkum komt. Om de 5% in perspectief te plaatsen: je hebt 35 kilo bermgras nodig om 100 kilo papier te kunnen maken, een derde dus. Door het vermalen neemt het gewicht af en daarom blijft er 5% over. Het bermgraspapier is ongebleekt en ongestreken en je ziet de bermvezel erin terug. Alles bij elkaar een natuurlijk product en dat zie je onder andere terug door de lichte tintverschillen in het papier per rol of per seizoen.”

Bermgraspapier beschikbaar voor de markt

Als een drukker zijn eigen papier gaat ontwikkelen, weet je zeker dat het papier goed te bedrukken is. “Inkjet, toner, indigo het kan allemaal”, weet accountmanager Jaap Romijn te melden. “Drukkerijen die er ook mee willen werken zijn welkom om bij Waardewenders dit duurzame papier met lokaal bermgras te bestellen. Inmiddels hebben al verschillende drukkerijen en printbedrijven het papier in hun assortiment opgenomen. Deze partners zijn te vinden op de website van waardewenders.nl. Door de ervaringen met het papier, kunnen deze partners hun relaties goed adviseren. Waardewenders levert het papier schoongesneden en haaks uit op groot- midden- en kleinformaat. “

Het past bij de visie van Waardewenders verder te kijken dan het materiaal en zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. “Bermgras vermalen bij de boer met loeiende koeien op de achtergrond, je ruikt de boerenlucht en met uitzicht op de weilanden; dat versterkt het gevoel dat je met natuurlijke materialen aan een duurzaam product werkt natuurlijk enorm!”, zegt de innovatieve, ondernemende drukker met trots.

 

 

Papier & Karton

27 november, 2023

Verder lezen

Papieren boek: beter tekstbegrip headerbeeld meisje voor boekenkast

Papieren boek: beter tekstbegrip en meer leesplezier

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die papieren boeken lezen, teksten beter begrijpen dan leerlingen die digitaal lezen.

2 november, 2022

NK Papieren vliegtuigjes gooien

30 april vond het NK papieren vliegtuigjes gooien plaats in Halfweg.

1 mei, 2022

eierdoos

Verpakkingen van papier en karton, een duurzame oplossing!

Van origine gemaakt van een natuurlijke, bio-afbreekbare, hernieuwbare bron dat keer op keer te recyclen is.

27 januari, 2022

Logo Papier & Karton diapositief PNG