Bomen: hernieuwbare grondstof voor papier – en 5000 andere producten

Wist je dat bomen een natuurlijke, hernieuwbare grondstof voor wel 5000 producten in ons dagelijks leven vormen? Van raamkozijn tot huis of flatgebouw, van voedselverpakking of beker tot wc-papier, van tuinhek tot tuinhuis. 

Gecertificeerd bosbeheer, zoals door PEFC of FSC, past binnen de circulaire economie. Het gaat uit van zo min mogelijk verspilling en van de hoogst mogelijke efficiëntie binnen de gehele keten. In deze infographic van GreenSource wordt dit mooi in beeld gebracht.

Bomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit en zijn een belangrijke opslag voor CO2. Jonge bomen absorberen de meeste CO2. Daarnaast leveren de bomen noten en vruchten en grondstoffen voor heel veel producten. Geen enkel onderdeel van de boom blijft onbenut. Daarom kun je eigenlijk niet zeggen dat je bomen bespaart als je geen papier en karton meer gebruikt. Die boom blijft alleen bespaard als je ook al die andere producten niet meer maakt. 

  • De bast van een boom is grondstof voor kurk, bodembedekking of als energiebron, zoals houtpellets. De takjes van de boom worden eveneens als energiebron gebruikt. 
  • Van de beste, en grotere delen worden planken gemaakt.
  • En zelfs de blaadjes en het sap van de boom worden benut. Dit verwerken bedrijven in cosmetica, essentiële oliën, siropen & drankjes en om textiel op natuurlijke wijze mee te kleuren.
  • De pulpindustrie gebruikt zaagafval en zaagsel. Het deel net onder de bast gaat ook richting de pulpindustrie. 

Kortom: een boom levert ons heel veel en is dus voor veel industrieën van onschatbare waarde. Die partijen hebben belang bij deze hernieuwbare grondstoffen en houden daarom maar wat graag onze (gecertificeerde) bossen in stand. Dankzij de natuurlijke grondstoffen die gecertificeerde bossen leveren, kunnen bedrijven producten gemaakt hiervan blijven produceren en kunnen consumenten deze duurzame producten aanschaffen en gebruiken.  Dankzij gecertificeerde bossen hoef je je dus zeker niet direct zorgen te maken als je een magazine, puzzel, kaartenset of andere producten van hout, zoals een krukje, kist of ten behoeve van energie houtpellets wil kopen

Papier & Karton

16 augustus, 2021

Verder lezen

Voedselveiligheid – minerale oliën in voedsel afgenomen

Verpakkingen spelen een belangrijke rol bij voedselveiligheid.

20 december, 2019

kaart aandacht, blij van kaart

‘Een kaartje laat zien dat een ander aandacht voor je heeft’

Volgens onderzoek van PostNL worden we blij van post.

8 november, 2021

Papiermaker Joop voor de klas

Leerlingen maken zelf papier tijdens gastles over papier en karton

Samen met papiermaker en gastdocent Joop Willemsen maakten leerlingen van basisschool De Pannevogel papier.

16 januari, 2023

Logo Papier & Karton diapositief PNG