Folder Natuurlijk Papier & Karton

Logo Papier & Karton diapositief PNG
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Wat er elke dag is, zien we niet meer

Door Henk van Houtum

Foto van Unsplash.com/Claire Mueller

Gek eigenlijk dat wanneer iets elke dag en overal om ons heen is, we het juist dan niet meer zien. Het wordt vanzelfsprekend. Dat is precies wat er met papier en karton gebeurt. Met de komst van internet en de digitalisering alweer jaren terug, wordt er nogal eens gedacht dat het einde van het tijdperk papier en karton nabij is. Niets is minder waar. Papier en karton zijn overal om ons heen. We gebruiken toiletpapier. Bij het ontbijt pakken we hagelslag of vlokken erbij. De één leest de krant digitaal, maar een ander pakt toch nog liever de papieren versie. We laten een briefje achter thuis dat we wat later terug zijn. En op kantoor bladeren we door vakbladen, versturen we post, staan er boeken en archiefdozen in de kast en printen en kopiëren we ook nog voldoende.

We kunnen niet zonder!

Papier en karton zijn overal om ons heen. Ik durf wel te stellen dat we niet zonder kunnen. En dat hoeft ook niet. Het zijn namelijk duurzame, circulaire producten. Wat velen helaas nog onvoldoende realiseren is dat papier en karton worden gemaakt van een hernieuwbare bron: hout. Dit hout wordt op een dusdanig duurzame manier verbouwd dat het sneller groeit dan het opgaat. Bijkomend voordeel is dat papier en karton extreem goed recyclebaar zijn. Dit gebeurt dan ook veelvuldig in Nederland. Ons nieuwe papier wordt voornamelijk geproduceerd van oud papier. Dit alles bij elkaar zorgt voor verantwoord gebruik.

We moeten ook wel. Het klimaatakkoord en de duurzaamheidsdoelen dwingen ons als land en als industrie al het mogelijke eraan te doen om simpel gezegd bij te dragen aan een betere wereld. De papierindustrie neemt die rol heel serieus en heeft bijvoorbeeld enorme stappen gezet om energie te reduceren en co2 terug te dringen. Geen makkelijke opgave en toch ziet en pakt de industrie kansen om het wel voor elkaar te boksen.

Duurzamere organisatie dankzij papier en karton

Maar ook in de retail en horeca zien we dat er steeds slimmer mee wordt omgegaan.. Producten krijg je mee in kartonnen tasjes, we gebruiken kartonnen rietjes en als we iets bestellen zien we steeds meer verpakkingen op maat om zo minder lucht te verplaatsen en verspilling van onnodig verpakkingsmateriaal tegen te gaan. In iedere branche zijn er wel organisaties die op hun manier werken aan duurzaamheid met de inzet van papier en karton.

En dit is waarom het Informatiecentrum Papier en Karton bestaat. Om zoveel mogelijk mensen en branches, van jong tot oud en van consument tot bedrijf, te inspireren en bewust te maken van de duurzame aspecten en inzetbaarheid van papier en karton. Want vragen zijn er genoeg zo merken wij: hoe wordt het gemaakt, wat gebeurt ermee, hoe duurzaam is het eigenlijk, hoe passen papier en karton in een circulaire economie, wat kan ik zelf doen? Dat en meer leggen we uit via onze website papierenkarton.nl. En wil je als bedrijf dat werkzaam is in de keten aansluiten bij ons? Neem gerust contact met mij op.

Henk van Houtum is voorzitter van het Informatiecentrum Papier en Karton. Na een achtergrond in werktuigbouwkunde, een MBA en 10 jaar Verenigde Staten startte hij in 1987 in de papierindustrie; bij het familiebedrijf in tissues. Henk richtte zich meer en meer op duurzaamheid en zo werd het bedrijf in 2010 het eerste tissuebedrijf ter wereld met cradle-to-cradle producten.

Het Informatiecentrum Papier en Karton is een initiatief van brancheverenigingen VNP en KVGO en ketenorganisatie PRN.

Henk van Houtum

30 augustus, 2021

Verder lezen

Materiaal Verduurzamingsplan Papier en Karton

Handvatten voor organisaties om te verduurzamen met papier en karton.

1 december, 2018

Kettingbrief

Elke verpakking is uniek volgens verpakkingsontwerper Chico

Elke maand komt iemand uit de sector aan het woord die in een kettingbrief vertelt over zijn of haar werk. Deze maand Smurfit Kappa Helmond.

10 mei, 2022

Spel over afvalrecycling: word jij de afvalkoning van dit spel?

18 juli, 2022

Logo Papier & Karton diapositief PNG