Grondstoffen

» Welke grondstoffen zijn nodig voor papier en karton?

Papier bestaat uit een mengsel van (grond)stoffen. De basis wordt gevormd door pulp. De pulp bestaat uit vezels en water. De meest gebruikte vezel is de houtvezel, of deze nu direct uit een boom komt of via oudpapier in de pulp verschijnt. Om de pulp geschikt te maken voor gebruik en om de gewenste kwaliteit van papier en karton te bereiken worden (product- en proces)hulpstoffen toegevoegd aan de pulp.

» Wat is de belangrijkste grondstof voor papier en karton in Nederland?

Papier begint bij bomen. Hout is in de meeste gevallen de bron van papier en karton. Om papier te maken worden vezels gebruikt. Celstof, in de vorm van houtvezel, is de belangrijkste grondstof voor papier. Celstof wordt ook wel pulp, papierpulp, papiervezel en cellulose genoemd. Steeds meer wordt oudpapier gebruikt als grondstof voor nieuw papier. In Nederland is oudpapier zelfs de belangrijkste grondstof voor het maken van papier en karton. Nederland is koploper in het hergebruik van oudpapier. Ruim 80% van het in Nederland gemaakte papier en karton heeft oudpapier als basis.

» Welke houtsoorten worden gebruikt voor papier?

Zowel naaldhout als loofhout (inclusief eucalyptushout) wordt gebruikt als grondstof voor papier en karton. Iedere boomsoort levert vezels met specifieke kwaliteiten. Diverse houtsoorten kunnen worden gemixt om specifieke eigenschappen aan het papier te geven. Bomen die vezels voor de papierindustrie leveren zijn:

Fijnspar (vurenhout);

Grove den (grenenhout);

Berk;

Populier;

Beuk;

Eucalyptus.

» Gebruikt de papierindustrie tropisch bos?

Neen. De houtvezel van tropisch hout is te sterk en stug en daarom niet geschikt voor de productie van papier.

» Zijn er alternatieven voor hout en oudpapier als grondstof voor papier?

Ja. Alternatieven voor de houtvezel zijn vezels uit bamboe en gras. Zelfs mineralen kunnen worden gebruikt als grondstof voor op papier lijkende materialen.

» Hoeveel papier wordt gemaakt van één boom?

Van één boom kunnen ongeveer 60.000 vellen A4 worden gemaakt. Hoe zit dat? Een boom levert circa 300 kilo papier op. Een vierkante meter papier weegt 80 gram. Een vel A4 (210 x 297 mm) weegt daarmee circa 5 gram. Een pak papier met 500 vellen A4 betekent 2,5 kilo gewicht. Uit een boom kunnen daarmee 120 pakken A4 papier worden gehaald. Dat zijn 60.000 vellen A4.