Golfkarton

Golfkarton bestaat uit één of meerdere lagen gegolfd papier. In combinatie met één of meer lagen vlak papier krijgen deze lagen een bepaalde stijfheid of sterkte met stootwerende eigenschappen. De afzonderlijke lagen papier, liners genoemd, bestaan meestal uit sterke papiersoorten. Een onderscheid kan worden gemaakt tussen enkelzijdig golfkarton(een gegolfde papierbaan, geplakt op een gladde deklaag) en dubbelzijdig golfkarton (een gegolfde papierbaan waarop aan weerszijden een deklaag is geplakt).

Functioneel en praktisch

Golfkarton is de meest gebruikte transportverpakking. Jaarlijks wordt meer dan een miljard vierkante meter golfkarton geproduceerd in Nderland. Niet voor niets is het materiaal populair. Het biedt goede bescherming aan diverse producten, zoals voedingsmiddelen. Met de opkomst van het online-winkelen met thuisbezorging van producten neemt de vraag naar golfkarton nog verder toe. Golfkarton is een efficiënt product dat op maat wordt gemaakt voor de te verpakken producten. Golfkarton is functioneel, praktisch en leent zich prima voor bedrukking. Het kan daarmee bijdragen aan de merkbeleving op de winkelvloer. 

Duurzame verpakking

Maar er is meer. Ruim 80% van het gebruikte golfkarton wordt ingezameld en gerecycleerd (bij supermarkten is dat meer dan 95%). Golfkarton bestaat uit natuurlijke grondstoffen (houtpulp, zetmeellijm en 80% gerecycleerd papier) en is 100% recycleerbaar. De bewerking en bedrukking van golfkarton is eveneens milieuvriendelijk. De inkten zijn voornamelijk op waterbasis en de lijmen zijn gemaakt van zetmeel. De duurzaamheid van het materiaal zit tevens in het gewicht. Golfkarton is licht. Dat is van invloed op de (milieu)kosten van het transport. GfK-onderzoek wijst uit dat de consument kartonnen verpakkingen als de meest duurzame verpakkingen beschouwen. Toch zijn er vragen over duurzaamheid en karton. Mede daarom is de brochure Papier en gofkarton - De mythen en feiten gemaakt. Hierin worden feiten gesteld tegenover een aantal negatieve aannames. De folder is te bestellen bij de Vereniging Gofkarton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast zijn de golfkartonproducenten bijzonder veilige werkgevers. De Vereniging Golfkarton heeft de afgelopen tien jaar in samenwerking met de papierindustrie en Kartoflex structureel gewerkt aan veiligheid. Het resultaat: een drastische daling van het aantal bedrijfsongevallen. Arbo beleid maakt integraal deel uit van het duurzaamheidbeleid van de industrie.