Dranken verpakkingen

Kartonnen verpakkingen voor drank zijn niet meer weg te denken uit het huishouden. Melk, yoghurt, sap en zelfs wijn worden aangeboden in deze praktische verpakkingen van karton. De dranken verpakkingen zijn een specifieke toepassing van vouwkarton.

De pakken bestaan voor driekwart uit karton. Daarnaast worden dunne lagen kunststof en soms een laagje aluminium op het karton aangebracht. Drankenkartons zonder aluminium laag worden ook wel septische drankenkartons genoemd. Deze worden gebruikt voor gepasteuriseerde zuivel en zuivelproducten. De verpakking is geschikt voor producten met een beperkte houdbaarheid. Drankenkartons met een aluminium laag heten aseptische drankenkartons. Deze worden vooral gebruikt voor niet-koolzuurhoudende dranken zoals vruchtensappen. De aluminiumlaag maakt het drankenkarton ondoordringbaar voor zuurstof en licht. Het product kan daardoor ook ongekoeld langer houdbaar blijven. Die langere houdbaarheid biedt een voordeel voor het milieu. Om het karton van drankenkartons te beschermen tegen vocht van het verpakte product maar ook voor vocht van buitenaf, is op het karton zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde een laagje kunststof (PE = polyethyleen) aangebracht. Meer weten over de productie van vouwkarton? Klik hier. Kartonnen drankverpakkingen hebben een aantal specifieke eigenschappen. 

  • Licht in gewicht. Slechts 3% van het hele product is verpakking! Dat betekent minder milieubelasting bij het transport.
  • Compact. De rechthoekige vorm levert maximale ruimtebesparing op en heeft daardoor gevolgen voor de efficiency van opslag en logistiek.
  • Hygiënisch.
  • Goede Bescherming. Het pak beschermt effectief de voedingswaarde en de smaak van vloeibare levensmiddelen.
  • Veilig. Het pak kan tegen een stootje.
  • Informatief. Het karton biedt veel ruimte voor productinformatie.
  • Opvallend. Karton is mooi bedrukbaar en daardoor geschikt als marketingmiddel.

Kartonnen drankverpakkingen zijn na gebruik zeer goed te recycleren. De papiervezel die gebruikt wordt voor de productie van drankenkartons is zeer lang en van een uitstekende kwaliteit. Voorwaarde is wel dat ze apart worden ingezameld. Dat verschilt per gemeente. De verpakkingen kunnen door de lagen plastic en aluminium niet gezamenlijk met het oudpapier worden ingezameld. Gescheiden inzameling van drankenkartons wordt door steeds meer gemeenten opgepakt. Bekijk hier welke gemeenten inmiddels gescheiden inzamelen. Hedra heeft een campagne ontwikkeld om gemeenten en consumenten te helpen bij de gescheiden inzameling. 

.