Best Practices

Uitgeverij Lemniscaat: boeken in Nederland gemaakt

Uitgeverij Lemniscaat te Rotterdam geeft boeken voor kinderen en non-fictie voor volwassenen uit. Lemniscaat voert milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel. 'Dit is niet marktgedreven, maar een voorsprong in de markt kan wel komen', geeft directeur J.C. Boele van Hensbroek aan. Zijn persoonlijke opvattingen over milieu en duurzaamheid zijn de drijfveer achter het beleid van de uitgeverij. 'We streven ernaar dat de plaats van herkomst van onze boeken Nederland is, of in ieder geval dat de boeken dicht bij huis zijn gemaakt'. Om transport te beperken laat de uitgever boeken niet in China drukken. 'Zolang dat betaalbaar is', voegt Boele van Hensbroek eraan toe. Uit het project Duurzaam Boek blijkt dat beperking van transportkilometers grote, positieve, gevolgen heeft voor de Co2-footprint van een boek. Wel koopt Lemniscaat boeken in van Engelse uitgevers die in China laten drukken. 'We zouden het een goed idee vinden om in de boeken In Nederland gemaakt te kunnen zetten. Dit zou een experiment met de hele keten kunnen zijn.'

Lemniscaat koopt als één van de weinige uitgevers haar papier zelf in, van gerecycled materiaal en FSC-gecertificeerd. Naast het beperkt houden van transport is het vervangen van plastic een speerpunt. Voor het sealen van boeken en de kaft wordt gezocht naar een alternatief voor plastic. Misschien een product gemaakt van plantenresten, vertelt Boele van Hensbroek. 'Als het maar niet gemaakt is van eetbaar materiaal zoals maïs'. Ook wil hij plastic tasjes vervangen, waarin boekwinkels verkochte boeken meegeven. Een alternatief moet wel regenbestendig zijn. 'Ik constateer een grote behoefte aan informatie op het gebied van de praktijk van het boeken maken. Nederlandse producenten en importeurs zijn op zoek naar cradle-to-cradle in ‘negen stappen'. Milieukeurmerken kunnen hierbij een nuttig instrument zijn', aldus Boele van Hensbroek.

Meer informatie: www.lemniscaat.nl

 

Van Gansewinkel kantoorpapier: van 100% oudpapier gemaakt

Afval bestaat niet, is het credo van de Van Gansewinkel Groep. De groep ziet in reststromen het waardevolle begin van een nieuwe cyclus. De Cradle to Cradle filosofie vormt daarbij een belangrijke inspiratiebron.

Van het kantoorpapier dat Van Gansewinkel inzamelt voor recycling en hergebruik, wordt een hoge kwaliteit nieuw kantoorpapier gemaakt. Bedrijven die een zogenoemde Destra Data papiercontainer hebben, waarmee zij hun kantoorpapier vertrouwelijk laten vernietigen, sluiten zo zelf de kringloop en verminderen daarmee hun footprint. Het Van Gansewinkel Office paper is het eerste kantoorpapier ter wereld met een Cradle to Cradle certificering. Het office paper voldoet aan alle eisen voor hoogwaardig kantoorpapier. Bij de productie wordt 83% minder water (79 liter bij één pak papier) en 72% minder elektriciteit gebruikt dan bij standaard kantoorpapier. De CO2-besparing bedraagt maximaal 53%. Het paper wordt voor 100% van oudpapier gemaakt. Het Van Gansewinkel Office paper is gecertificeerd met Europees Ecolabel en FSC Recycled.

Meer informatie: www.vangansewinkel.com

 

Satino Black van Van Houtum: het milieuvriendelijkste toiletpapier ter wereld

Papierfabrikant Van Houtum in Swalmen brengt met Satino Black toiletpapier CO2-neutraal toiletpapier op de markt. Het toiletpapier is gemaakt op basis van 100% gerecycled papier en een milieuvriendelijk productieproces, toch is het zo zacht en wit als normaal toiletpapier. Satino Black toiletpapier is FSC Recycled, Cradle-to-Cradle en Europees Ecolabel gecertificeerd.

Henk van Houtum, directeur: 'Voor de productie van toiletpapier is het totaal onnodig gebruik te maken van speciaal daarvoor gekapte bomen. Satino Black toiletpapier is gemaakt van 100% gerecycled papier. Daarnaast hebben we een nieuw productieproces ontwikkeld om alle schadelijke chemicaliën te kunnen vervangen door natuurlijke, biologisch afbreekbare grond- en hulpstoffen.'

Water- en energieverbruik voor de productie van Satino Black behoren tot de laagste ter wereld in de sector. CO2-neutraliteit wordt geborgd door de inzet van 100% groene energie. Cradle to Cradle geeft de garantie dat chemicaliën voor de productie van het toiletpapier zijn omgezet naar biologisch afbreekbare stoffen, onschadelijk voor mens en milieu.

'Black is het nieuwe groen. Groen wordt stoer met black. Satino Black is speciaal ontwikkeld om met één simpele handeling een stap dichter bij milieudoelstellingen te komen. Hiermee wordt het voor iedereen mogelijk om een bijdrage te leveren aan het doorbreken van het onnodig uitputten van de natuurlijke voorraden op onze planeet', zegt Nick op den Buijsch van Van Houtum.

Meer informatie: www.satinoblack.com en www.vanhoutum.nl

 

Ecodrukkers: kwaliteitsdrukwerk, gekoppeld aan een duurzaam productieproces

'Onze filosofie en ons aanbod waren aanvankelijk leidend om over te gaan op duurzaam drukken, niet de vraag uit de markt', vertelt Wim Slootbeek van Ecodrukkers in Nieuwkoop. 'We zijn de tweede drukkerij in Nederland die FSC gecertificeerd is. Ongeveer 80% van ons drukwerk is FSC gecertificeerd, wij stimuleren het en adviseren onze klanten erover. Zo bekleden wij een uitzonderlijke positie in de markt en onderscheiden wij ons van andere drukkerijen. Hij vervolgt: 'Met Ecodrukwerk kiest een bedrijf bewust voor kwaliteit én milieu. Klanten die dit belangrijk vinden, kiezen voor ons. Onze klanten zijn vooral te vinden in het MKB. De trigger voor hen is dat zij zich willen profileren als duurzaam met producten en diensten die op FSC gecertificeerd papier en karton zijn gedrukt.'

De verduurzaming van het grafisch proces bij Ecodrukkers begon in 2004. Het bedrijf werkt met een Heidelberg drukpers met bio-inkten (op basis van plantaardige oliën), de eerste in de wereld. Dit geeft hogere kleurkracht en meer contrast. Het bedrijf produceert niet alleen CO2-neutraal maar gebruikt ook voor Ecodrukwerk uitsluitend CO2-neutrale grond- en hulpstoffen. Het gebruik van chemicaliën is uitgebannen of verminderd. Zij drukt zonder het oplosmiddel isopropyl alcohol. Het bedrijf gebruikt enkel groene stroom met certificaat.

Slootbeek: 'Milieulabels alleen zeggen niets over het gehele verhaal van duurzaamheid. FSC zegt bijvoorbeeld niets over het productieproces. Ons bedrijf onderscheidt zich op duurzaamheid in de volle breedte van het drukken. Als straks alles FSC is, zullen we weer iets nieuws hebben gevonden om ons mee te onderscheiden in de markt. Wij blijven staan voor milieuverantwoord produceren in een milieubewuste bedrijfscultuur.'

Meer informatie: www.ecodrukkers.nl