Inkt

Hoogwaardig kwaliteitsdrukwerk kan prima worden gekoppeld aan een duurzaam productieproces. Bio-inkten helpen daarbij. Bio-inkten zijn gebaseerd
op plantaardige bindmiddelsystemen. De keuze voor een plantaardig bindmiddel (olie) is niet alleen duurzaam, bio-inkten bieden ook technische voordelen. Zo geven bio-inkten kleurkracht en zorgt de gemiddeld lagere inktlaag van de bio-inkten voor een sterk verbeterde droging. Steeds meer grafische bedrijven kiezen voor bio-inkt.Niet alle inkten zijn geschikt om op basis van plantaardige olie geproduceerd te worden. Metallic inkten zijn in beperkte mate beschikbaar op basis van plantaardige oliën. Fluorescerende inkten zijn niet beschikbaar op basis van plantaardige oliën. Ook UV-inkten kunnen niet geproduceerd worden op basis van plantaardige olie.

Ecofont

Duurzaam inktgebruik betekent zo min mogelijk gebruik maken van inkt op basis van minerale oliën. Maar het kan een reductie van inkt zelf betekenen. Het Nederlandse communicatiebureau Spranq heeft een lettertype bedacht, dat 20% (printer)inkt bespaart. Dit Ecofont is zo zuinig omdat het witte, ronde uitsparingen in de letters verwerkt heeft. Bij een 10-punts lettertype zijn de rondjes niet te zien. Het Ecofont is gebaseerd op Vera Sans, een open source lettertype. Het Ecofont is gratis te downloaden. Download het lettertype hier. De betekenis van het nieuwe lettertype is niet onopgemerkt gebleven. Spranq heeft er de European Environmental Design Award mee gewonnen. De prijs is een initiatief van DiMAD, de Spaanse branchevereniging voor ontwerpers en wordt ondersteund door een groot aantal organisaties waaronder Philips, het Spaanse ministerie van Industrie en de Europese Unie. De organisaties willen met de prijs lichtende voorbeelden van duurzaam ontwerp belonen.