Duurzaamheidskringen

93% van de Nederlandse bedrijven die actief zijn met innovaties doen dat niet alleen, maar samen met andere bedrijven. Dat kan in ketenverband, maar ook met concurrerende bedrijven. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijkere factor voor innovatie.

Duurzaamheidskringen

In de Duurzaamheidskringen werken grafische bedrijven samen aan duurzaam ondernemen. Het KVGO en stichting Stimular staan aan de wieg van de Duurzaamheidskringen. Startpunt van een kring is vaak  het verminderen van materiaal- en energieverbruik. Innovaties worden toegepast en leiden tot concrete resultaten. Ervaringen worden uitgewisseld. Gezamenlijk wordt gekeken naar het papiergebruik, het verbruik van elektriciteit, gas, water en was- en oplosmiddelen. Ook de afvoer van papier- en (gevaarlijk) bedrijfsafval komt aan bod. Het brandstofverbruik voor het vervoer van medewerkers en producten wordt tevens bijgehouden. De leden van de kringen meten en vergelijken hun milieubelasting en milieukosten met de Milieubarometer, een door Stimular ontwikkeld instrument. Onderlinge discussies leiden tot inzicht en acties. De resultaten van de Duurzaamheidskringen laten zien dat bedrijven in relatief korte tijd de milieubelasting en -kosten met maar liefst 20% kunnen verminderen. Vervolgens gaan bedrijven verder met andere aspacten van duurzaam ondernemen.

De meeste winst in de bedrijfsvoering is te halen met een meer gestroomlijnde planning. Als een grafisch ondernemer (in overleg met zijn klant) meer ruimte krijgt om zelf te bepalen op welke tijdstippen hij levert, kan hij niet alleen zijn persen beter bezetten, maar ook zijn logistieke planning veel efficiënter inrichten.