Keten

Papier en karton vormen de basis van vele producten. De duurzaamheid van een eindproduct van papier en karton is de optelsom van duurzaam beheerd bos, energie- en materiaalbewuste productie, transport(afstanden) en ge- en hergebruik. Duurzaamheid is dan ook een echte ketenaangelegenheid. Van vezel tot oudpapierbak. Van bosbouwer tot consument. Alle ketenpartijen spelen een rol in de verduurzaming van de eindproducten van papier en karton, of het nu gaat om een zachte tissue, een kartonnen doos of een glossy tijdschrift.

Samenwerking, kennisoverdracht en afstemming tussen ketenpartijen leiden tot betere en duurzame resultaten. Met papier en karton als grondstoffen maakt de keten een goede start bij de verdere verduurzaming van de eindproducten. In samenwerking met Agentschap NL heeft de Koninklijke VNP een sectorfilm gemaakt over duurzaamheid en samenwerking in de papierketen. Klik hier om de film te bekijken

Wat kan de ontwerper doen aan de verduurzaming van een eindproduct? Of de uitgever? Hoe gaat een drukker te werk? Hoe kunnen ketenpartijen verder verduurzamen? Wat is de rol van de papiergroothandel? En welke rol speelt Papierenkarton.nl met zijn bijzondere projecten die zijn gericht op bewustwording en verduurzaming?