Doos

Kartonnen dozen bieden grote voordelen en mogelijkheden:

  • gebruiksgemak;
  • veiligheid;
  • kostenefficiency;
  • duurzaamheid;
  • mogelijkheid van reclame en productinformatie.

Kartonnen verpakkingen zijn gemaakt van oudpapier en/of een hernieuwbare bron (hout), gaan lang mee en kunnen worden gerecycled.

Goede verpakkingen dragen ook op een andere wijze bij aan duurzaamheid. Zij voorkomen verspilling van producten en voedsel door bederf of beschadiging. Jaarlijks wordt in Nederland voor miljarden euro's aan voedsel weggegooid voordat dit de consument heeft bereikt. Zonder goede verpakking zou dit bedrag vele malen hoger uitvallen. Karton speelt hierbij een belangrijke rol.

Een goede verpakking en het gebruik van het juiste verpakkingsmateriaal beschermt de kwaliteit van producten. Verpakkingsmateriaal helpt te voorkomen dat producten beschadigd raken. Nederland is niet alleen een transportland. Nederland is ook een exportland. Verpakkingen zijn van groot belang. Producten moeten in optimale staat hun afnemers bereiken. Daartoe moeten de verpakkingen stevig en stabiel zijn om veilig transport te garanderen. Daarnaast moeten verpakkingen licht zijn. Dat drukt de transport- en energiekosten en daarmee de milieubelasting. Kartonnen dozen voldoen aan deze eisen, zijn flexibel en op maat te maken en ook nog eens duurzaam door herkomst en recyclebaarheid van de grondstof. Dozen van karton zijn er in vele (karton)soorten. Kartonnen verpakkingen zijn ook onder te verdelen in de doelstelling van de verpakking.