Eten & roken

Papier kan dienen als bakpapier en koffiefilters maar kan ook worden gegeten! Het zogenoemde eetbare papier is in wezen geen papier. Het wordt ook ouwel genoemd. Het is een dun wit ongedesemd baksel van rijstzetmeel of aardappelzetmeel. Het wordt gebruikt als ondergrond voor verschillende soorten koek. Ouwel wordt in de Oud-roomse, Oudkatholieke en Rooms-katholieke kerk gebruikt tijdens de eucharistie. Het is dan van zuiver tarwemeel gemaakt, zonder toevoeging van gist of andere ingrediënten. Na de consecratie wordt de ouwel hostie genoemd. Ouwel wordt ook gebruikt voor print. Met speciale apparatuur kan ouwel worden bedrukt met logo's of foto's. Hiermee kunnen taarten feestelijk worden versierd.

Sigarettenpapier of vloeipapier is zeer dun, smaak- en geurloos papier.  Omstreeks 1825 werd voor het eerst vloeipapier geproduceerd in Frankrijk. Vloeipapier (of kortweg vloei) is papier met een plakrand. De roker kan zelf een hoeveelheid tabak op het papier plaatsen en een sigaret maken. In Nederland en België zijn de merken Rizla en Mascotte de bekendste aanbieders van vloeipapier. Het Franse Rizla introduceerde het vloeipapier-op-maat voor sigarettenrokers.